Krička će na suđenje i dalje dolaziti iz varaždinskoga istražnog zatvora

| 9.5.2022. u 19:00h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Protiv rješenja Visokog kaznenog suda RH, kojim je odbijena njegova žalba te je potvrđeno rješenje varaždinskog Županijskog suda o produljenju istražnog zatvora u kojem je još od 2020. godine, poduzetnik Špiro Krička, kojemu se sudi na varaždinskom Županijskom sudu, podnio je ustavnu tužbu, koju je odbacio Ustavnio sud.

Optužnicu protiv Kričke kao trećeoptuženika, odnosno prvookrivljene Darinke Krička, koja je od kraja prošle godine na izdržavanju kazne zatvora po drugom predmetu, kao i drugookrivljene Ksenije Preininger, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je 30. svibnja 2014. zbog kaznenih djela protiv gospodarstva - zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju propale MTČ Tvornice čarpa, teških više milijuna kuna.

U vrijeme prvog ispitivanja 16. svibnja 2014. godine, Krička je bio upozoren o dužnosti obavještavanja suda o svakoj promjeni adrese ili namjeri promjene boravišta, kao i na posljedice ako tako ne postupi. Unatoč tome, kako se navodi, 2015. je bez ikakve obavijesti odjavio adresu svog prebivališta u Čakovcu, a nije javio niti da ima novu adresu u Velikoj Britaniji. Stoga je za njim 12. listopada 2017. izdan Europski uhidbeni nalog. Uhićen je 18. rujna 2018., a izručen Hrvatskoj 5. studenoga 2020. i od tada je u istražnom zatvoru, koji mu je više puta produljivan jer, kako se navodi, i nadalje postoji osnovana sumnja da je počinio kaznena djela za koja se tereti optužnicom, a opstruirao je kazneni postupak bijegom. To je zaključio prvostupanjski sud, naglašavajući da postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi puštanjem na slobodu mogao pobjeći kako bi opstruirao daljnje vođenje postupka. Takav je zaključak potvrdio i drugostupanjski sud, dodajući da je “rizik od bijega kod optuženik takve razine da se ne može prevenirati određivanjem jamstva ili nekom od mjera opreza”. Pri tome je posebno naglašeno da su “irelevantni” njegovi navodi da opasnost od bijega ne postoji jer se ‘vršila manipulacija s njegovim prebivalištem, a PU Međimurska i ŽDO Varaždin lagali, muljali i prezentirali lažne činjenice sudskim vijećima’ jer on “nije je izvršio odjavu svog prebivališta”.

Pročitajte više u novom broju Varaždinskih vijesti...