Kovačić: Tuženik je prestao biti novinar i postao je širitelj obmana

Napisao/la: Martina Pižeta -

Završnim govorima privatnih tužitelja i okrivljenika u četvrtak je na Općinskom sudu u Varaždinu priveden kraju postupak protiv novinara i urednika Ivice Kruhoberca.

Njega, podsjetimo, tvrtka Univerzal i njen suvlasnik Marijan Kovačić tuže zbog teškog sramoćenja u produljenom trajanju zbog članaka o suspaljivanju otpada u Energani, kao i okolnostima izbora Kovačića za predsjednika varaždinskog HDZ-a, koji su objavljeni krajem 2013. i početkom 2014. godine u Regionalnom tjedniku.

Privatni tužitelj u završnom je govoru naveo kako su neosnovani navodi Kruhoberca da je navedena kaznena djela počinio u sklopu novinarskog posla i u javnom interesu, pa da bi zbog toga postojao razlog isključenja protupravnosti.

On je, očito vođen kako interesima vlasnika tjednika T7 Grupe tako i privatnim interesima uslijed bolesti u obitelji, povrijedio temeljna pravila Kodeksa časti hrvatskih novinara i time ugrozio svoju objektivnost. Bila mu je dostupna sva relevantna dokumentacija sa svim odgovorima na pitanja koja je maliciozono u tekstovima postavljao te se kao jedini zaključak nameće da je svoja pitanja ostavio neodgovorenima s namjerom izazivanja sumnje u zakonitost rada tužitelja, u čemu je i uspio – ustvrdili su tužitelji navevši kako je Kruhoberec u ovom slučaju “prestao biti novinar i očito postao širitelj obmana”.

Kovačić je u završnom govoru dodao kako ovaj postupak nije nikakav napad na slobodu medija i slobodu izražavanja novinara niti će utjecati na rad novinara koji odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao.

Meni, privatno, to je utjecalo na zdravstveno stanje i obiteljske odnose – rekao je Kovačić.

Braniteljica Kruhoberca u završnom je govoru pak navela da je iz opsežne dokumentacije predane sudu razvidno da su objavljene informacije prije svega bile istinite, kao i da je Kruhoberec postupao u dobroj vjeri obavljajući novinarsku djelatnost i opravdano vjerujući u istinitost objavljenih informacija.

Činjenice su objavljene u javnom interesu jer je riječ o tematici od interesa za građane i njihovo zdravlje, kao i temama od javnog interesa za svako demokratsko društvo. Okrivljenik je detaljno istraživao problematiku zbrinjavanja otpada, obraćao se nadležnim tijelima i tražio potvrde dobivenih informacija. Nije imao nikakvu namjeru da osramoti tužitelje, od kojih je također tražio odgovore, već je samo izvijestio o stvarima relevantnima za društvo – navela je braniteljica. Naglašavajući da alergijske napadaje, koje povremeno ima član njegove obitelji, nije nikada dovodio u vezu s Univerzalovim spaljivanjem otpada, tim više što su počeli puno prije toga.

Kruhoberec je kao čistu insinuaciju označio i tvrdnju da je pisao u interesu vlasnika Regionalnog tjednika potkrijepivši to i navodom da ga je jednom zamolio da kod Kovačića izvidi mogućnost mirnog rješenja spora, ali mu je rečeno da je to “isključivo njegov problem”.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.