Kako prepoznati krivotvorene novčanice eura? Evo savjeta Foto: pixabay/ilustracija

Kako prepoznati krivotvorene novčanice eura? Evo savjeta

vv | 15.1.2023. u 12:00h | Objavljeno u Crna kronika

U svim zemljama koje se uvodile euro došlo je do povećane pojave krivotvorenih novčanica, stoga policija poziva na dodatni oprez

Budući se trenutno u Republici Hrvatskoj odvija proces uvođenja eura kao službene valute, policija upozorava građane na moguću pojavu krivotvorenih novčanica eura.

U svim zemljama koje se uvodile euro došlo je do povećane pojave krivotvorenih novčanica, stoga pozivaju na dodatni oprez. 

Glavna zaštitna obilježja euronovčanica su reljefni tisak, zaštitna nit, vodeni znak s portretom, hologram s portretom i smaragdna brojka. Ujedno, postoje i određena dodatna zaštitna obilježja, poput mikropisma. Ujedno, novčanice su izrađene od kvalitetnog papira s jedinstvenim taktilnim svojstvima zahvaljujući posebnim postupcima tiskanja.

Više informacija o zaštitnim obilježjima možete pronaći na internetskim stranicama Europske središnje banke.
 
Kako možete provjeriti autentičnost novčanice:

  • Osjetite teksturu novčanice - papir je napravljen od pamučnih niti u posebnom tkanju te je kao takav tvrđi, izdržljiviji i otporniji na ''habanje'' od komercijalnih papira od celuloze.
  • Okrenite novčanicu prema izvoru svjetlosti – morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit i brojeve nominalne vrijednosti, koji se nalaze sa svih strana novčanice.
  • Pogledajte novčanicu pod kutom - potražite hologramski simbol i elemente tiskane prelijevajućom bojom.
  • Ako ste u mogućnosti, obavite dodatne provjere uz pomoć UV svjetiljke, povećala i slično.

 
Ako posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijavite u najbližoj policijskoj postaji.