Jesu li za prometne nesreće, koje su skrivili vozači pod utjecajem raznih opijata, uistinu (su)odgovorni i njihovi liječnici?

| 23.7.2019. u 09:13h | Objavljeno u Crna kronika

Nakon što je teže ozlijeđena obitelj u vozilu mađarskih registarskih oznaka na koji je na naplatnim kućicama u Sv. Heleni osjetno većom brzinom od dopuštene naletjelo vozilo marke BMW, kojim je upravljao 35-godišnji Ozren M. u čijoj su krvi nađeni tragovi opijata, otvoreno je pitanje prijavljuju li liječnici policiji da osobe, koje liječe, nisu više sposobne sigurno upravljati vozilom.

Naime, kako pojašnjavaju u Ministarstvu unutarnjih poslova, temeljem članka 233. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, liječnik je u obvezi obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište, ako na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, i to u roku od osam dana od pregleda. Dakle, dojaviti nečiju nesposobnost treba ne samo nakon redovnog ili izvanrednog nadzornog pregleda vozača ili budućih vozača, već i nakon uobičajenih pregleda i liječenja, ukoliko vozač nije više tjelesno ili duševno sposoban voziti. A koliko se to poštuje?

-Tijekom 2017. godine policija je zaprimila 897, 2018. godine 821 te u prvih šest mjeseci 2019. godine 742 prijave nadležnih liječnika da bolesnik kojega liječe nije sposoban sigurno upravljati vozilom, odgovorili su nam iz MUP-a te napomenuli da Ministarstvo zdravstva raspolaže s podacima o bolestima zbog kojih nadležni liječnici izvješćuju policijsku upravu, odnosno policijsku postaju.

Ukoliko se tako ne postupi, kako napominju, spomenutim člankom Zakona o sigurnosti prometa na cestama pripisano je da će liječnik ili odgovorna osoba u pravnoj osobi biti kažnjen novčanom kaznom od 1.500 do 5.000 kuna, a pravna osoba s 5.000 do 15.000 kuna.

-Sukladno tome, policija je podnijela prijave protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi koje su postupile suprotno navedenoj obvezi, i to 2017. godine četiri prijave, prošle godine šest prijava, a u prvih šest mjeseci ove godine dvije prijave, ukazuju u MUP-u.

O obvezi prijavljivanja moguće nesposobnosti vozača, odnosno odgovornosti liječnika ukoliko to ne učine, posebice u vezi prometne nesreće na naplatnoj postaji Sv. Helena, pitali smo i zamjenicu ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije mr. sc. Irenu Stipešević Rakamarić, dr. med., spec. javnog zdravstva, koja se bavi i prevencijom ovisnosti te liječenjem ovisnika.

            Što ona kaže čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci