Jesenski uvjeti na cestama: Policija bicikliste i pješake poziva na oprez Foto: ilustracija / Pixabay

Jesenski uvjeti na cestama: Policija bicikliste i pješake poziva na oprez

I.D./Varaždinske vijesti | 2.10.2018. u 10:55h | Objavljeno u Crna kronika

- Tijekom 2017. godine na području Republike Hrvatske na cestama je ukupno u prometnim nesrećama smrtno stradalo 79 biciklista i pješaka. U značajnom dijelu kod stradavanja navedenih kategorija sudionika u prometu pješaci i biciklisti sami doprinose stradavanju svojim nepropisnim ponašanjem u prometu - priopćeno je iz Policijske uprave varaždinske.

Stoga iz policije, u cilju podizanja razine sigurnosti u prometu pješaka i biciklista u narednim mjesecima do kraja godine, apeliraju na pješake i bicikliste na pojačani oprez u prometu, s posebnim naglaskom na njihovu vidljivost u prometu u uvjetima smanjene vidljivosti i tijekom noći.

Podsjećaju da pješaci i biciklisti, kada se kreću kolnikom noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, moraju koristiti reflektirajući prsluk ili biti označeni drugom reflektirajućom materijom, a biciklisti moraju dodatno na biciklu imati upaljena svjetla i to s prednje strane svjetlo bijele boje, a na stražnjoj strani svjetlo crvene boje.

- Apeliramo i na sve vozače motornih vozila da obrate pozornost na pješake i bicikliste u prometu te da u uvjetima smanjene vidljivosti (magla i slično) i noći, prilagode brzinu vožnje takvim uvjetima na cesti - upozoravaju iz policije.