Je li dokumente, koji nisu javni, dostavljala 27-godišnjakinja?

VV | 14.2.2022. u 18:13h | Objavljeno u Crna kronika

- Ne smatram se krivom, izjavila je P. J., 27-godišnjakinja iz Varaždina, protiv koje je Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo kazneni postupak zbog povrede tajnosti, sukladno čl 307. st. 1. u kojem stoji da “tko neovlašteno otkrije ono što je saznao u prethodnom kaznenom postupku, postupku pred sudom, prekršajnom postupku, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku, a što se na temelju zakona ili odluke utemeljene na zakonu smatra tajnom, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

Na ročištu nije pročitana cjelovita optužnica, već je samo naznačena vrsta kaznenog djela, ali na temelju dokaznih prijedloga -među kojima je i članak “Šef HDZ-a i socijalna skrb” - može se zaključiti da se okrivljena tereti za nedopuštenu distribuciju službenih dokumenata iz arhive varaždinskog Centra za socijalnu skrb, koji su se odnosili na obitelj tadašnjeg zastupnika i predsjednika HDZ-a Varaždinske županije, a danas župana Anđelka Stričaka.

Naime, kako se izvještavalo u lipnju 2020. godine, policija je sumnjala da je tada osumnjičena, a danas okrivljena, mobitelom dostavila službenu dokumentaciju I.L., još jednom članu HDZ-a. Dokumentacija se odnosila na postupanje Policijske postaje Novi Marof u prosincu 2009., kao i postupanje službenika Centra za socijalnu skrb Varaždin vezano uz prijavljeni događaj nasilja u obitelji.

Uz to, spominjala se i preslika dopisa pravobraniteljice za djecu, upućen 7. prosinca 2017. varaždinskom Centru za socijalnu skrb, a od kojeg se traži izvješće o tom slučaju navodnog obiteljskog nasilja iz 2009., budući da je njezin ured zaprimio anonimnu prijavu u vezi s time.

Pročitajte više u novom broju Varaždinskih vijesti...