EKSPLOZIJA U IVKOMU Kod utovara u kamion eksplodirao predmet pod tlakom, došlo do požara

Varaždinske vijesti | 18.10.2022. u 11:40h | Objavljeno u Crna kronika

Kod utovara metalne ambalaže skupljene od građana putem namjenskih vreća (limenke, metalne konzerve, sitnija metalna ambalaža i sl.) u kamion za odvoz otpada, danas je, oko 7.45 sati, u krugu Ivkoma d.d. Ivanec došlo do manje (ali glasne)eksplozije, koju je nakon toga pratio niz slabijih, a potom i do otvorene vatre manjih razmjera. 

Više eksplozija

Pretpostavlja se da je kod utovara zaiskrilo, pri čemu je eksplodirao neki predmet pod tlakom, a što je izazvalo lančanu reakciju, tj. niz slabijih eksplozija (poput petarde) zbog pucanja bočica sprejeva.

Prilikom prve, jače eksplozije, nešto je u lice pogodilo jednog radnika (još uvijek nije sigurno radi li se o dijelu ambalaže ili o tlaku prilikom eksplozije), međutim, nakon zatražene liječničke pomoći ustanovljeno je da nema vidljivih ozljeda.

Na licu mjesta intervenirali su vatrogasci DVD-a Ivanec. Prema objavi na svojim web stranicama, nakon što su temeljem dojave iz VOC-a JVP Varaždin došli s vozilima i vatrogascima u krug Ivkoma, zatekli su samo manji požar, gorjela je hrpa limenog otpada. Vatru su brzo ugasili te su u 8.28 sati vozila ponovno bila u garaži DVD-a.

Apel građanima

U povodu ovog događaja, iz Ivkoma d.d. Ivanec apeliraju i mole građane-korisnike usluga da pažljivo odvajaju otpad kako on ne bi bio opasan za radnike kod utovara za odvoz u daljnju preradu za potrebe recikliranja. 

Građanima se posebno skreće pažnja da kod odlaganja predmeta koji su pod tlakom pročitaju upute o načinu njihova sigurnog odlaganja, a koje su istaknute na svakom proizvodu.

Galerija slika