ITAS: Nakon 10 godina, bliži se kraju suđenje bivšim odgovornim osobama

ITAS: Nakon 10 godina, bliži se kraju suđenje bivšim odgovornim osobama Foto: Krešo Đurić

Deset godina otkako je na varaždinskom Županijskom sudu počeo kazneni postupak protiv bivših odgovornih osoba Ivanečke tvornice alatnih strojeva (ITAS) i tvrtke B=Breza, za iduću srijedu zakazano je izricanje presude.

Podsjetimo, optužnicom „teškom“ više od 30 milijuna kuna podignutoj 2007. godine Ivana Canjugu, Mariju Brezovec, Bojana Brezovca, Editu Zebec i više tvrtki, varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo teretilo je zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Međutim, Odvjetništvo je zbog izmjena Kaznenog zakona prekvalificiralo kaznena djela, a s 30 milijuna kuna na svega desetak milijuna kuna umanjen je i iznos protupravne koristi pribavljen tvrtki B=Breza i pojedinim osobama. Upravo su na to tijekom završnih govora ukazali odvjetnici optuženih, dok je predstavnik Odvjetništva u završnom govoru naveo da u cijelosti ostaje kod optužbe.

- Smatram da je u potpunosti dokazano da su optuženi počinili kaznena djela. Bitne činjenice u ovom postupku utvrđene su financijsko-knjigovodstvenim te građevinskim vještačenjem. Jasna je vidljiva namjera da B=Breza preuzme imovinu ITAS-a na način da se ITAS-u pozajmi 600.000 kuna, a koju je odluku donio Nadzorni odbor u sastavu Marije i Bojana Brezovca te Edite Zebec kao direktorice tvrtke B=Breza. Pritom je ugovoren fiducijarni prijenos vlasništva na nekretninama ITAS-a čija je vrijednost bila višestruko veća od danog zajma. Prema planu, ITAS nije vratio pozajmicu pa je B=Breza postala vlasnik nekretnina ITAS-a - naveo je, između ostalog, zamjenik županijske državne odvjetnice Darko Galić te predložio da se svi optuženi proglase krivima i adekvatno kazne.

No, branitelji su mišljenja da je optužba u startu pogrešno postavila optužbu.

- Nakon opsežnog dokaznog postupka uz razmatranje opsežne dokumentacije, provedenih vještačenja i saslušanja svjedoka, optužba od trenutka podnošenja optužnice očito nije reagirala na sadržaj kako obrane optuženika tako i naknadno priložene dokumentacije, a što daje sasvim drugačiji prikaz okolnosti u kojima su se dogodili inkiminirani poslovni događaji - napomenuo je Miljenko Korušić, branitelj prvooptuženog bivšeg direktora ITAS-a.

Imajući u vidu kontekst poslovanja ITAS-a u razdoblju od 2003. do 3006., dodao je, kada je štrajk blokirao daljnje poslovanje i odveo tvrtku u stečaj Canjuga je sve radnje poduzimao s ciljem opstanka daljnje proizvodnje i profitabilnosti tvrtke.

Na uvjete u kojima je poslovao ITAS upozorio je i Rajko Mlinarić, branitelj drugooptužene Marije Brezovec, u to vrijeme predsjednice NO tvrtke, istaknuvši da kod nje nije postojala kriminalna namjera.

- U obzir treba uzeti da se poslovanje nije odvijalo na regularan način jer su zaposlenici stalno najavljivali štrajkove i održavali ih i stalno su pružali otpor upravi u provođenju poslovnih odluka u interesu društva. Štoviše, upravi su zabranjivali i ulazak u tvrtku - naveo je Mlinarić, dok je Brezovec naglasila da je kao članica NO uvijek postupala čiste savjesti i u skladu s interesima tvrtke.

Njen sin Bojan Brezovec, koji je također bio član NO, sjednici u lipnju 2003. na kojoj se odlučivalo o zajmu od 600.000 kuna nije niti nazočio, upozorio je pak njegov branitelj Željko Pilipović.

- U spisu postoji zapisnik da njega nije niti bilo na sjednici, no tijekom svoje je obrane detaljno obrazložio zašto je pozajmica bila potrebna, a to je bilo namirenje zaostalih plaća radnika - naglasio je Pilipović.

Darko Šabijan, branitelj četvrtooptužne Zebec, pridružio se govorima ostalih branitelja uz napomenu da je Kaznenim zakonom iz 2011. godine predviđeno da se, ukoliko se zakon izmijeni prije donošenja pravomoćne presude, mora primijeniti zakon najblaži za počinitelje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.