Istraga protiv dvojca zbog sumnje na prevaru, zloupotrebu osiguranja i krivotvorenje dokumenata

VV | 17.6.2020. u 08:15h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Općinsko državno odvjetništvu u Varaždinu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1968. i 1997.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i dva pokušaja tog kaznenog djela, dva kaznena djela zlouporabe osiguranja, kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave i pomaganja u protuzakonitom ulaženju, kretanju i boravku u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici, kao odgovorne osobe dvaju trgovačkih društava iz Varaždina, u srpnju 2017. i kolovozu 2018. godine sklopili police osiguranja kojima su osigurali robu i zalihe društava u visini od preko 800.000,00 eura, iako nisu posjedovali svu prikazanu robu i zalihe, niti po količini, niti po vrijednosti, a potom su, u cilju da bez osnove ishode isplatu osiguranja, 11. siječnja 2019. podnijeli prijavu štete u visini od oko 5.000.000,00 kuna zbog požara u skladištu u kojem je roba bila uskladištena (9. siječnja 2019.), iako su znali da takva šteta nije nastala jer robe i zaliha u prikazanoj količini i vrijednosti nije bilo u skladištu, a dio osigurane robe i zaliha su sakrili prije izbijanja požara. Naplatom štete bi trgovačka društva stekla nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 6.000.000,00 kuna, ali osiguravatelj nije isplatio iznos osigurnine zbog sumnje u vjerodostojnost okolnosti nastanka požara.

Osnovano se sumnja da su okrivljenici u rujnu 2018. godine u Zagrebu, sklopili u ime svog trgovačkog društva dva ugovora o leasingu i preuzeli dva osobna automobila vrijedna više od 360.000,00 kuna uz obvezu plaćanja mjesečnih rata leasinga, ali s unaprijed stvorenom namjerom da ne plate vozila, znajući da njihovo društvo nema dovoljno novca za uredno plaćanje rata leasinga. Nakon što je davatelj leasinga raskinuo ugovore zbog neplaćanja i zatražio vraćanje vozila, oni su, osnovano se sumnja, odbili to učiniti i zadržali su vozila za sebe. Osnovano se sumnja da su okrivljenici prilikom sklapanja ugovora o leasingu predali davatelju leasinga lažnu prijavu poreza na dobit i lažni godišnji financijski izvještaj u kojima su bili upisani neistiniti podaci o navodnom uspješnom poslovanju njihovog društva.

Postoji osnovana sumnja da je 52-godišnjak u rujnu i listopadu 2019. godine pomogao državljaninu Republike Srbije da ilegalno preveze preko državne granice sedam stranih državljana na način da je preko posrednika kupio osobni automobil i predao ga srpskom državljaninu na korištenje, a radi skrivanja svog identiteta kao kupca, naložio je posredniku da u kupoprodajni ugovor upiše kao kupca svog susjeda čije je osobne podatke posjedovao.

Okrivljeni 52-godišnjak se nalazi od ranije u istražnom zatvoru, a sutkinja istrage prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 23-godišnjakinji istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na sudionike u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.