Istraga protiv dvojca zbog sumnje na prevaru, zloupotrebu osiguranja i krivotvorenje dokumenata

VV | 17.6.2020. u 08:15h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvu u Varaždinu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1968. i 1997.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i dva pokušaja tog kaznenog djela, dva kaznena djela zlouporabe osiguranja, kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave i pomaganja u protuzakonitom ulaženju, kretanju i boravku u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici, kao odgovorne osobe dvaju trgovačkih društava iz Varaždina, u srpnju 2017. i kolovozu 2018. godine sklopili police osiguranja kojima su osigurali robu i zalihe društava u visini od preko 800.000,00 eura, iako nisu posjedovali svu prikazanu robu i zalihe, niti po količini, niti po vrijednosti, a potom su, u cilju da bez osnove ishode isplatu osiguranja, 11. siječnja 2019. podnijeli prijavu štete u visini od oko 5.000.000,00 kuna zbog požara u skladištu u kojem je roba bila uskladištena (9. siječnja 2019.), iako su znali da takva šteta nije nastala jer robe i zaliha u prikazanoj količini i vrijednosti nije bilo u skladištu, a dio osigurane robe i zaliha su sakrili prije izbijanja požara. Naplatom štete bi trgovačka društva stekla nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 6.000.000,00 kuna, ali osiguravatelj nije isplatio iznos osigurnine zbog sumnje u vjerodostojnost okolnosti nastanka požara.

Osnovano se sumnja da su okrivljenici u rujnu 2018. godine u Zagrebu, sklopili u ime svog trgovačkog društva dva ugovora o leasingu i preuzeli dva osobna automobila vrijedna više od 360.000,00 kuna uz obvezu plaćanja mjesečnih rata leasinga, ali s unaprijed stvorenom namjerom da ne plate vozila, znajući da njihovo društvo nema dovoljno novca za uredno plaćanje rata leasinga. Nakon što je davatelj leasinga raskinuo ugovore zbog neplaćanja i zatražio vraćanje vozila, oni su, osnovano se sumnja, odbili to učiniti i zadržali su vozila za sebe. Osnovano se sumnja da su okrivljenici prilikom sklapanja ugovora o leasingu predali davatelju leasinga lažnu prijavu poreza na dobit i lažni godišnji financijski izvještaj u kojima su bili upisani neistiniti podaci o navodnom uspješnom poslovanju njihovog društva.

Postoji osnovana sumnja da je 52-godišnjak u rujnu i listopadu 2019. godine pomogao državljaninu Republike Srbije da ilegalno preveze preko državne granice sedam stranih državljana na način da je preko posrednika kupio osobni automobil i predao ga srpskom državljaninu na korištenje, a radi skrivanja svog identiteta kao kupca, naložio je posredniku da u kupoprodajni ugovor upiše kao kupca svog susjeda čije je osobne podatke posjedovao.

Okrivljeni 52-godišnjak se nalazi od ranije u istražnom zatvoru, a sutkinja istrage prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 23-godišnjakinji istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na sudionike u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci