Ispitani 49-godišnjak i 27-godišnjak zbog krijumčarenja izbjeglica Foto: Ilustracija

Ispitani 49-godišnjak i 27-godišnjak zbog krijumčarenja izbjeglica

M.N./Varaždinske vijesti | 11.9.2019. u 09:54h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je provelo prvo ispitivanje uhićenog državljanina Mađarske (1970.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Postoji osnovana sumnja da je 49-godišnjak 6. rujna 2019. za novčanu nagradu preuzeo na prijevoz u kombi vozilo nekoliko stranih državljana koji nisu imali zakonske uvjete za ulazak i boravak na teritoriju Republike Hrvatske te su ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku, s ciljem da ih ilegalno preveze na teritorij Republike Slovenije. U daljnjem prijevozu su ga spriječili policijski službenici granične policije u mjestu Cvetlin.

Za isto kazneno djelo je provedeno prvo ispitivanje i uhićenog državljanina Tunisa (1992.) za kojeg postoji osnovana sumnja da je 27-godišnjak 5. rujna 2019. za novčanu nagradu preuzeo na prijevoz u osobni automobil državljane Iraka i Kuvajta s ciljem da ih ilegalno preveze na teritorij Republike Slovenije. U daljnjem prijevozu su ga spriječili policijski službenici granične policije u mjestu Zlogonje.

U oba slučaja sud istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila obojici istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.