IMI na sudu: Trebali su spasiti Ivanečku industriju mesa, a sada im se sudi za zlouporabu povjerenja Foto: Ilustracija/Arhiva VV

IMI na sudu: Trebali su spasiti Ivanečku industriju mesa, a sada im se sudi za zlouporabu povjerenja

Ivica Kruhoberec | 2.3.2020. u 15:17h | Objavljeno u Crna kronika

Na varaždinskom Županijskom sudu počelo je suđenje Mariu Raosu, nekadašnjem direktoru i suvlasniku poduzeća Mini Major (2017. pripojenog Zagreb Jadranu), zatim bivšoj direktorici propalog Ivanečke mesne industrije (IMI) Snježani Čipčić te Miladinu Blagojeviću, bivšem predsjedniku Skupštine IMI i direktoru poduzeća Pro Sinorga i Palamed, kao i direktoru IMI-ja Nedi Stoiću te poduzećima Mini Major i Pro Sinorg, koje optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te krivotvorenje službene i poslovne isprave, odnosno stjecanje protupravne koristi tim djelima.

U prvoj točki okrivljenici se terete da su kao odgovorne osobe neistinitu poslovnu ispravu uporabili u poslovanju kao da je istinita, čime bi Raos, kao direktor Mini Majora, a Blagojević kao direktor Pro Sinorga, pribavili nepripadnu dobit za ova dva poduzeća od 808.364,56 kn, i to na štetu IMI-a.
Kako stoji u optužnici iz 2016., vodeći od studenog 2012. pa do 31. siječnja 2014. poslovanje IMI-a, okrivljeni bi zajednički i dogovorno na štetu IMI pribavili nepripadnu materijalnu korist za Palamed, Mini Major i Pro Sinorg tako što su beskamatno koristili novčana sredstava IMI-a u iznosu od 11.330.000 kuna. To je iznos od kupovne cijene, koji je - temeljem Ugovora o kupoprodaji nekretnina, pokretnina i „brenda“ društva IMI sklopljenog 31. siječnja 2013. između Mini Majora kao kupca i IMI d.o.o. kao prodavatelja - trebao biti doznačen na žiro račun IMI-ja iz strogo namjenskog kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj, odobrenog 14. prosinca 2012. Mini Majoru za kupnju nekretnina, pokretnina i „brenda“ IMI. Taj se iznos, naime, trebao koristiti za poboljšanje likvidnosti i smanjenje potrebe daljnjeg zaduživanja IMI-a kod banaka.
- Radi realizacije dogovora, Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj prezentiran je Sporazum o osiguranju na nekretninama, sklopljen 9. studenog 2012. Između Miladina Blagojevića ispred Palameda i Nede Stoića ispred IMI, u kojem je bilo neistinito navedeno da postoji dugovanje IMI-a prema Palamedu u iznosu od 11.330.000 kn, koje dospijeva 31. prosinca 2012. godine. To, međutim, nije odgovaralo istini jer je dugovanje tada iznosilo 748.276,13 kn, ali je Hrvatska banka za obnovu i razvoj iznos od 11.327.000 kn 12. veljače 2013. doznačila na račun Palameda, čime je cesijom podmireno nepostojeće dugovanje IMI-a društvu Palamed, nakon čega su ta novčana sredstva uplaćivana društvima Mini Major d.o.o. i Pro Sinorg d.o.o, koja su ih koristila za svoje potrebe, stoji u optužnici.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...