Ilegalno izdali potvrde za 14 radnika o osposobljenosti za rad, pa zaradili kaznene prijave

VV | 16.2.2021. u 18:02h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Policijska uprava varaždinska dovršila je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe.

Sumnja se da je 52-godišnjak kao odgovorna osoba jednog poduzeća iz Varaždina, koje je ovlašteno za obavljanje poslova zaštite na radu, u dva navrata tijekom 2019. godine 50-godišnjaku kao odgovornoj osobi poduzeća kojem je sjedište na širem Ivanečkom području izdao potvrde za 14 radnika o osposobljenosti za rad na siguran način.

Potvrde je izdao sa suradnicima iz poduzeća starosti 30 i 37 godina i svojim pečatom i potpisima društva kojeg zastupa suprotno zakonskim propisima i danim ovlaštenjima ovjerio i naplatio uslugu, iako usluga nije bila nikada izvršena.

Također je utvrđeno kako je 50-godišnjak kao odgovorna osoba poduzeća sa šireg Ivanečkog područja postupio suprotno dužnostima urednog i savjesnog gospodarstvenika, te je za svih 14 radnika u svom poduzeću ovjerio dokumentaciju koju je izradilo poduzeće u Varaždinu iako je znao da usluga osposobljavanja nije nikada izvršena niti praktično provjerena. Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv osumnjičenih nadležnom državnom odvjetništvu u Varaždinu podnijete su kaznene prijave za kaznena djela Zlouporaba položaja i ovlasti, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave i Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.