I TOGA IMA Sedam osoba i dva trgovačka društva optuženo zbog izvlačenja više od 3,5 milijuna kuna

| 8.1.2018. u 17:23h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv sedam osoba i dva trgovačka društva zbog sumnji da su u srpnju i kolovozu 2015. godine zajednički izvlačili novac iz banke sa sjedištem u Rijeci. Kako se sumnja, “muljanjem” s eskontnim mjenicama iz banke su izvukli oko od tri i pol milijuna kuna.

Gdje je bila kontrola?

Prvookrivljenica je bila zaposlena u čakovečkoj poslovnici banke kao mlađa stručna suradnica, dok je drugookrivljenik vodio poslovanje društva ITOP iz Zagreba.

- Iako je prvookrivljenica bila dužna, temeljem sklopljenog ugovora o radu, u interesu banke voditi brigu o naplati od klijenata, a drugookrivljenik je bio dužan voditi uredno i savjesno u skladu s odredbama punomoći i u interesu društva, oni su postupali protivno tome i zajednički i dogovorno radili na tome da putem dva trgovačka društva, a na štetu banke, pribave sebi i ostalim okrivljenicima i trgovačkim društvima veću nepripadnu materijalnu dobit lažnim ugovorima o eskontiranju mjenica, navodi se u optužnici.

Drugookrivljenik je, kako se objašnjava, najprije pribavio sedam mjenica društva iz kojih je proizlazilo da ih je izdala i potpisala direktorica društva za potrebe redovnog poslovanja. Iako su i prvookrivljenica i drugookrivljenik znali da ih ona nije izdala niti potpisala, prvookrivljenica je izradila lažne kreditne zahtjeve za društvo kao tražitelja kredita, a u koje je unosila netočne podatke o iznosu prethodnog zaduženja tog društva i podatke o tome tko odlučuje o odobravanju kredita, čime je izbjegla obaveznu analizu kreditne sposobnosti prodavatelja mjenica i mjeničnog dužnika, a koju provodi banka prije sklapanja takvih ugovora.

Nakon toga je izradila i sedam lažnih odluka o odobrenju kredita, pri čemu je na odgovarajuća mjesta na odlukama neovlašteno stavljala potpise odgovornih osoba banke. Potpise je prethodno izrezala iz drugih dokumenata te ih potom skenirala.
Na kraju je izradila sedam lažnih ugovora o eskontiranju mjenica, iz kojih je proizlazilo da banka sklapa ugovore s društvom koje banci prodaje mjenice drugog društva kao izdavatelja.

Drugokrivljenik je pak na ugovorima stavio pečat trgovačkog društva društva koji mu je za obećanu novčanu nagradu prethodno dao trećeokrivljenik, kao i podatke za društvo te korisničke podatke za korištenje usluge Internet bankarstva putem NetBankinga za raspolaganje sredstvima po žiro računu društva.

                   Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u