I toga ima: Nezadovoljni zaposlenici od suda tražili smjenu svog čelnika Foto: VV arhiva

I toga ima: Nezadovoljni zaposlenici od suda tražili smjenu svog čelnika

M.P./Varaždinske vijesti | 2.4.2016. u 10:03h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog navodno teškog kršenja obveza danih Zakonom o radu, voditelj komercijalno-financijskog poslovanja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Josip Golubar podnio je tužbu protiv predsjednika Radničkog vijeća Željka Beera.

Golubar je u tužbenom zahtjevu zatražio da sud Beera isključi iz Radničkog vijeća navevši da kao predsjednik vijeća ne obavlja zadaće koje su mu dane aktima, već poziciju koristi za osobne ciljeve. Usto, naveo je da vijeće zaposlenike ne obavještava o svom radu, ne objavljuju se izvatci iz zapisnika o radu vijeća, a nije organiziran ni način ni vrijeme prijma zaposlenika o pitanjima njihova rada i ostvarivanja prava iz radnog odnosa, što je suprotno poslovniku o radu Radničkog vijeća. Također je naveo da vijeće postoji samo za i radi sebe, a kazao je i da je Beer na jednoj od sjednica Upravnog vijeća ZZJZ-a zatražio sankcije protiv njega s obrazloženjem da je kriv za namjerno sabotiranje natječaja u Hrvatskim vodama.

Umjesto da štiti pojedinačna prava svakog radnika, koristi svoj položaj da bi se obračunavao s pojedinim zaposlenicima te je tako bez ikakvoga stvarnog razloga zatražio moje sankcioniranje, i to bez savjetovanja s Radničkim vijećem – naveo je Golubar u tužbenom zahtjevu zatraživši od suda da Beera isključi iz vijeća zbog teškog kršenja obveza iz Zakona o radu.

Beer je u odgovoru na tužbu istaknuo pak da Golubar nije aktivno legitimiran za vođenje ovog postupka s obzirom na to da prema Zakonu o radu pravo traženja isključenja određenog člana iz Radničkog vijeća od suda mogu zatražiti sindikati, poslodavac ili najmanje 25 posto zaposlenika. Stoga je sudu predložio da odbaci tužbu.

Sud je ustanovio da postoji osnovanost prigovora nedostatka aktivne legitimacije jer isključenje nije zatražilo potrebnih 25 posto zaposlenika.

ZZJZ, naime, ima 90 zaposlenika pa je sud utvrdio da Golubar sam nije aktivno legitimiran podnijeti tužbu jer bi takvu tužbu bila ovlaštena podnijeti najmanje 23 zaposlenika ZZJZ-a.

Kako je utvrđeno da Golubar nije aktivno legitimiran podnijeti ovu tužbu, njegov je tužbeni zahtjev odbijen kao neosnovan – glasi presuda Županijskog suda u Varaždinu – Stalne službe u Koprivnici, kojom je također određeno da Golubar Beeru nadoknadi 2.500 kuna parničnih troškova.

Inače, tužbu u ovom predmetu podnijelo je ukupno 25 zaposlenika, no rješenjem iz prosinca njihova je tužba, izuzev Golubarove, odbačena.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci