I TOGA IMA Dugove bivšeg supruga mora vratiti nepoznatoj osobi iz Guatemale

Napisao/la: -

Iako je tužena Marija S. naglašavala da je zapala u velike dugove zbog bivšeg supruga, kao i da ne poznaje tužitelja iz Republike Guatemale, koji je protiv nje pokrenuo sudski spor, Općinski sud u Varaždinu presudio je da mora isplatiti tužitelju Brianu Alfonsu Fuentes iznos od 10.101 kune sa zateznom kamatom u roku od 15 dana.

Naime, Brian Alfonso Fuentes je sudu podnio tužbu protiv Marije S. zbog zajma kojeg je Dustin Adam Starkey pozajmio temeljem sklopljenog ugovora o zajmu u rujnu 2011. godine, i to u visini od 16.900 kuna s godišnjom kamatom od 6,04 posto te s rokom otplate zajma do veljače 2013. godine.

Međutim, u svibnju 2012. tužitelj je otkupio potraživanje temeljem Ugovora o prijenosu potraživanja, a tužena je do podnošenja tužbe umjesto svih ugovorenih rata uplatila dio iznosa pa je sud presudio da nije ispunila svoju obvezu. Iako se tužena obvezala iznos vratiti zajmodavcu u roku od 17 mjeseci u 17 jednakih mjesečnih rata od po 1.039,77 kuna, uvidom u pregled stanja duga temeljem Ugovora o zajmu proizlazi da je tužena uplatila u studenom 2011. godine 1.000 kuna, u prosincu 2011. godine 1.080 kuna, u siječnju 2012. iznos od 2.100 kuna, u veljači 2012. godine 1.100 kuna, ožujku 2012. iznos od 1.080 kuna i u svibnju 2012. iznos od 1.060 kuna. Potom u srpnju 2014. iznos od 103,98 kuna, a potom je taj isti iznos uplaćivala mjesečno do travnja 2015. Ukupno je preostalo glavnice u iznosu od 10.101 kune te je tužitelj na sve dospjele, a neplaćene iznose obračunao kamatu u iznosu od 6.467 kuna, a koju je sud odbacio.

U odgovoru na tužbu, tužena Marija S. u bitnome navodi da ju je bivši suprug doveo do velikih dugovanja, da tužitelja ne poznaje i nikada za njega nije čula i da nema novaca za vraćanje dugova.

No, slijedom provedenih dokaza, kako je zaključio sud, tužitelj je dokazao i osnovu i visinu potraživanja.

- Neovisno o tome što tužena s tužiteljem nije sklopila ugovor o zajmu, on je aktivno legitimiran za podnošenje predmetne tužbe te je ustup tražbine neovisan o volji dužnika - piše u obrazloženju suda.

Tužena, kako se dodaje, nije osporila činjenicu sklapanja ugovora o zajmu, a ni izvršenu dinamiku uplata nakon zaključenja Ugovora.

Međutim, sud je odbio zahtjev Briana Alfonsa Fuentesa da mu se isplati zatezna kamata, dok tužena Marija S. svojim navodima istu nije uspjela osporiti i njezino se protivljenje tužbenom zahtjevu svodi isključivo na okolnost teške materijalne situacije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.