HZZO upozorio na masovni pokušaj prevare: "Obrišite takve mailove" Foto: Pexels / ilustracija

HZZO upozorio na masovni pokušaj prevare: "Obrišite takve mailove"

Varaždinske vijesti | 27.2.2023. u 12:21h | Objavljeno u Crna kronika

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio je upozorenje svojim osiguranicima da je u nedjelju 26. veljače s lažnih e-mail adresa poput "Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite." poslan veliki broj mailova s pokušajem krađe podataka.

- Upozoravamo kako smo u saznanju da je u tijeku tzv. „phishing“ kampanja, odnosno pripremne radnje radi počinjenja prijevare u kojoj se napadači lažno predstavljaju kao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Molimo građane ukoliko su primili bilo koji zahtjev sa sadržajem o "obračunavanju i odobrenom povratu troškova za zdravstvenu zaštitu u iznosu od 116,19 eura" te molbom za "skeniranje QR koda" da ne odgovaraju i da isti zanemare - napominju iz HZZO-a.

Kako su istaknuli, poruku je dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati, a u slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, slučaj treba prijaviti MUP-u i nacionalnom CERT-u.

- Još jednom ističemo da HZZO nije građanima slao nikakve poruke o povratu novca na način da je potrebno dostaviti broj bankovne kartice, datum njezina isteka i CVV. HZZO je poduzeo sve potrebne korake da zaustavi daljnje pokušaje lažnog predstavljanja i pokušaje krađe podataka - naveli su iz HZZO-a.

Označeno u