Goran Habuš na sudu zbog izjave "nemojte rehabilitirati kriminalce" Foto: Krešimir Đurić

Goran Habuš na sudu zbog izjave "nemojte rehabilitirati kriminalce"

| 24.9.2018. u 15:49h | Objavljeno u Crna kronika

Budući da ga je na jednoj od sjednica varaždinskog Gradskog vijeća nazvao “kriminalcem”, poduzetnik i gradski vijećnik Davor Patafta podnio je privatnu tužbu protiv Gorana Habuša, bivšeg varaždinskog gradonačelnika, koji je svojedobno u ime vijećnika HNS-a podnio i kaznenu prijavu protiv Ivana Čehoka i ostalih zbog sklapanja ugovora o interventnom odvozu otpada iz Brezja.

Tužbu zbog počinjenja kaznenog djela uvrede Patafta je podnio još u listopadu 2016., navodeći da je mjesec dana prije toga Habuša, kao gradonačelnik, tijekom sjednice Gradskog vijeća - izravno prenošenoj putem live stream prijenosa na internetskoj stranici Grada i VTV-a, koja je još uvijek dostupna na službenoj stranici Grada – iznio spornu tvrdnju u nakani da povrijedi njegovo dostojanstvo, ugled i čast. Naime, govoreći o ugovoru o interventnom odvozu iz 2008., a znajući da se sjednica prenosi putem medija, Habuš je na izlaganje vijećnika Ladislava Ilčića, uz ostalo, rekao:

-”...to su pritisci i pokušaji rehabilitacije Ivana Čehoka; od pritisaka prema medijima, od pritisaka prema vijećnicima. Da mi danas 2016., nakon što je Čehok zbog tog ugovora završio u pritvoru i dao ostavku na mjesto gradonačelnika, nakon što smo u prva tri ili četiri mjeseca kad sam postao gradonačelnik, a toga se sjeća i Podolnjak, sjedili za stolom s Pataftom i razgovarali, nakon što je prvi stupanj proglasio ugovor ništetnim, mi danas zazivamo i rehabilitiramo rješenje koje je potvrđeno optužnicom na Županijskom sudu u Zagrebu, koje je kriminalno, koje je koruptivno, vraćamo ga među žive. Dakle, to je meni nedopustivo. Da se danas opet suočavamo s rješenjem koje je bilo dogovoreno, kao što ste rekli, dogovoreno negdje u krčmi ili negde u kleti... Dakle, nemojte mi rehabilitirati kriminalce”.

Ovime je, smatra Patafta, za njega osobno rekao da je kriminalac, a njegove postupke u vezi sklapanja ugovora nazvao kriminalnim i koruptivnim, čime je povrijedio njegovo dostojanstvo, ugled i čast, a njegove su izjave putem Youtubea, VTV-a, stranica Grada i drugih medija, koji su prenijeli njegove izjave postale dostupne velikom broju osoba zbog čega je počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda – uvredu.

- Pojam “kriminalac” podrazumijeva počinitelja nekog kaznenog/kriminalnog djela, a “koruptivno” rješenje sugerira da bi privatni tužitelj počinio kakvo “koruptivno kazneno djelo”. Radi se o izjavama koje su evidentno izrečene u cilju da se povrijedi dostojanstvo, čast i ugled privatnog tužitelja i na taj način pokuša uzvisiti vlastito političko djelovanje. Pritom okrivljenik na krajnje grub i neprimjeren način potpuno zanemaruje ustavna i zakonska prava privatnog tužitelja te ignorira presumpciju nevinosti i u svrhu političke propagande krši temeljna ljudska prava privatnog tužitelja - navodi se, između ostalog, u privatnoj tužbi podnijetoj varaždinskom Općinskom sudu.

Što o svemu kaže bivši gradonačelnik, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci