Dvojac prijavljen zbog paljenja zastave RS u Kinu

vv | 17.9.2016. u 11:05h | Objavljeno u Crna kronika

Varaždinski policajci podnijeli su šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu kaznene prijave protiv 42-godišnjaka i 43-godišnjaka s područja Varaždinske županije zbog kaznenog djela povrede ugleda strane države.

Nakon pregleda video snimaka, kako donosi Jutarnji list, ovaj dvojac sumnjiči se da je javno zapalio zastavu Republike Srbije tijekom proslave Dana domovinske zahvalnosti i Oluje 5. kolovoza, zbog čega su već 6. kolovoza prijavljeni i 44-godišnjak iz Osijeka te 27-godišnjak iz Mekovića koji su zbog paljenja srpske zastave u Kninu bili i uhićeni.

Osim paljenjem zastave, kako su bili izvijestili iz PU šibensko-kninske, javni red i mir bio je narušen i nošenjem neprimjerene odjeće i neprimjerenih pjesama.

Predstavnici hrvatske vlasti osudili su incidente koji su nepotrebno bacili sjenu na veličanstvenu proslavu na kojoj se okupilo čak 40.000 ljudi.

-Hrvatska neovisnost i domovina mogu se slaviti na lijep način, bio je poručio potpredsjednik Vlade Božo Petrov, dok je tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović ukazao da „ustaško znakovlje  2016. godine nigdje nije dobrodošlo“.

Incidente je osudio i ratni general Damir Krstičević naglašavajući da je Hrvatska bila dostojanstvena u pobjedi i da treba biti i dostojanstvena i u njezinom slavlju, a i Ured predsjednice je osudio incidente zbog kojih je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo protestnu notu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu.