Dvije godine zatvora zbog toga što je novcem tvrtke uredio stan sebi i kćeri

| 9.3.2020. u 16:12h | Objavljeno u Crna kronika

Umirovljenog građevinskog vještaka Antuna Možinu varaždinski je Županijski sud zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju nepravomoćno osudio na dvogodišnju zatvorsku kaznu, od kojih će se jedna izvršiti, a druga neće, ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Uz to, nakon pravomoćnosti presude, oštećenom poduzeću Možina u stečaju dosuđen je imovinskopravni zahtjev u iznosu od 922.098 kuna.

Možinu je varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je 22. listopada 2009. u Varaždinu, kao direktor poduzeća Možina d.o.o., sklopio ugovor o građenju s društvom Forma d.o.o., odnosno ugovorio uređenje poslovnog prostora u vlasništvu poduzeća kako bi sebi i svojoj kćerki pribavio nepripadnu imovinsku korist. Naime, radove je trebalo platiti poduzeće Možina d.o.o. prema stvarno izvedenoj količini radova i jediničnim cijenama iz ugovornog troškovnika, iako je znao da radovi neće biti izvedeni na poslovnom prostoru poduzeća, već na njegovom privatnom stanu i na stanu njegove kćerke, koji se nalaze na istoj adresi, ali iznad poslovnih prostora u prizemlju, odnosno na trećem i osmom katu.

Iako su uređivani privatni stanovi u zgradi na Malom Placu, Možina je zatražio od izvođača ispostavljanje privremenih i okončane situacije poduzeću Možina d.o.o., koje su služile kao osnova za plaćanje radova prema Formi. Nakon što su radovi na privatnim stanovima bili izvedeni, odobrio je njihovo plaćanje u ukupnom iznosu od 922.098 kn s PDV-om na teret poduzeća Možina, pribavivši na taj način sebi imovinsku korist u vrijednosti radova od 442.607,12 kn s PDV-om, a svojoj kćerki u iznosu od 479.491,04 kn s PDV-om, tako da je s tog osnova za poduzeće Možina d.o.o. nastala šteta u ukupnom iznosu od 922.098 kn s PDV-om. Nelogičnosti oko građevinskih radova i plaćanja na teret tvrtke utvrđene upravo poreznim nadzorom, koji je obrana okrivljenoga nastojala osporiti. Kako se moglo čuti na pripremnom ročištu, kada je od umirovljenog građevinskog vještaka zatraženo da preda dokumentaciju iz koje bi bilo vidljivo u kojem su obujmu u poslovnom prostoru obavljeni građevinsku radovi, naveo je da je – izgubljena.

                                            Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u