Ivan Canjuga, Marija i Bojan Brezovec te Edita Zebec

Državno odvjetništvo uložilo žalbu na presude u slučaju ITAS: Kazne su preblage

| 19.4.2017. u 17:06h | Objavljeno u Crna kronika

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo uložilo je žalbu na nepravomoćnu presudu varaždinskog Županijskog suda kojom su lani u lipnju bivše odgovorne osobe propale Ivanečke tvornice alatnih strojeva (ITAS) Ivan Canjuga te Marija i Bojan Brezovec proglašene krivima zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pri čemu je ITAS tijekom 2003. godine oštećen za desetak milijuna kuna.

S druge strane, sud je četvrtookrivljenu Editu Zebec oslobodio krivnje.

Bivši direktor Canjuga je, podsjetimo, osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od dvije godine i 11 mjeseci, bivša predsjednica NO-a tvrtke i nekadašnja HNSova gradonačelnica Ivanca Marija Brezovec na jedinstvenu zatvorsku kaznu od dvije godine i dva mjeseca, a njen sin Bojan, koji je bio zamjenik predsjednice NO-a, na zatvorsku kaznu od tri godine.

Međutim, Canjugi i Mariji Brezovec izrečena je djelomična uvjetna osuda. Odnosno, ako viši sud to potvrdi, Canjuga će od izrečene kazne u zatvoru provesti godinu i pet mjeseci, a ostatak kazne neće se izvršiti ako u roku od tri godine ne počini kazneno djelo. Marija Brezovec u zatvoru će pak morati provesti godinu i mjesec zatvora, a ostatak se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini kazneno djelo.

ŽDO, navedeno je u žalbi koju potpisuje zamjenik županijske državne odvjetnice Darko Galić, smatra da je prvostupanjski sud četvorki izrekao preblage kazne, te im je propustio izreći novčane kazne kao sporedne, dok im je visina paušalnog iznosa odmjerena u suviše niskom iznosu (od 2.500 do 5.000 kuna).

- Sud je pogrešno valorizirao utvrđene olakotne i otegotne okolnosti te im izrekao preblage kazne. Kao otegotno svim okrivljenicima sud je uzeo u obzir visinu prouzročene štete te uvjete poslovanja Itasa, a u slučaju Bojana Brezovca kao otegotna okolnostuzeta je i činjenica što je bio vlasnik B=Breze, odnosno sud je ocijenio da je pohlepa bila glavni oblik njegova postupanja. Olakotnim okolnostima ocijenjene su pak dosadašnja neosuđivanost četvorke, ali i činjenica što je 2013. između ITASa i B=Breze sklopljen sporazum po kojem su ITAS-u ponovno pripale nekretnine u Ivancu premda je taj sporazum postignut 10 godina nakon počinjenja kaznenog djela - ističe ŽDO. Također se navodi da olakotne okolnosti, u komparaciji s otegotnim okolnostima, ne mogu opravdati izricanje pojedinačnih kazni zatvora koje su odmjere u minimalnom trajanju od jedne godine ili tek nešto više iznad propisanog posebnog minimuma.

- Budući da se kao otegotne okolnosti utvrđuju činjenice višestrukog premašivanja propisanog cenzusa, tada ono mora predstavljati temelj za strože kažnjavanje. Takvim ublažavanjem propisanih kazni za kaznena djela kojom su pribavljeni milijunski iznosi protupravne koristi, naročito se neće ojačati povjerenje građana u pravni poredak - smatra ŽDO.

Vrhovnom sudu RH predloženo je da prvostupanjsku presudu ukine u oslobađajućem dijelu te predmet vrati na ponovno suđenje, a u da u odnosu na sve osuđene okrivljenike izrekne pojedinačne kazne zatvora i jedinstvene kazne zatvora u duljem trajanju i bez primjene djelomične uvjete osude, te uz izricanje novčanih kazni kao sporednih i odmjeravanje paušalnih svota u višim iznosima.

Označeno u