Državno odvjetništvo traži strožu kaznu za okrivljenika prometne nesreće u Vinici

VV | 20.4.2021. u 20:56h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je 15. travnja žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski državljanin (1978.) proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Okrivljenik je proglašen krivim da je 14. listopada 2015. u Vinici, upravljao automobilom brzinom većom od dopuštene u naseljenom mjestu te neprilagođenom noćnim uvjetima vožnje, smanjenoj vidljivosti zbog kiše i mokrom kolniku, uslijed čega nije mogao pravovremeno zaustaviti vozilo nakon uočavanja 78-godišnje pješakinje koja je prelazila kolnik, već ju je udario prednjim dijelom vozila i time joj nanio višestruke teške ozljede od kojih je preminula na mjestu nesreće.

Okrivljenik je osuđen djelomičnom uvjetnom osudom, time da mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 14 mjeseci, od čega bezuvjetni dio kazne iznosi šest mjeseci zatvora, a preostali dio od osam mjeseci zatvora je uvjetovan uz rok kušnje od dvije godine.

Državno odvjetništvo smatra da je kazna preblaga te u žalbi ističe da izrečena kazna nije primjerena težini i opasnosti počinjenog kaznenog djela, kao i da je sud precijenio značenje olakotnih okolnosti koje ne mogu opravdati izricanje ovako blage kazne, dok nije pravilno vrednovao važnu otegotnu okolnost alkoholiziranosti okrivljenika u vrijeme nesreće.

U žalbi je predloženo da se okrivljeniku izrekne kazna zatvora bez djelomične uvjetne osude.