Država kriva za smrt djevojčice - roditeljima i bratu obeštećenje nakon 10 godina Foto: Ilustracija

Država kriva za smrt djevojčice - roditeljima i bratu obeštećenje nakon 10 godina

vv/dorh | 21.11.2019. u 09:50h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog smrti  malodobne M.Ž., koja je preminula u bolnici uslijed teških tjelesnih ozljeda koje je zadobila 13. lipnja 2009. na nogometnom igralištu u Lužanu, gdje se na nju srušio metalni gol za čiju se gornju prečku uhvatila, varaždinski je Općinski sud donio presudu i rješenje na ime naknade nematerijalne štete roditeljima u iznosima od po 250.00 kuna, a bratu stradale u iznosu od 92.807 kuna.

Odbacujući odgovornost za nastalu štetu, Republika Hrvatska, koju je zastupalo Općinsko državno odvjetništvo, tvrdila je da nije vlasnik nogometnog igrališta ni gola,  kao i da je smrt oštećenice prouzrokovana korištenjem gola nesmotreno i suprotno njegovoj namjeni. I Općina Gornji Kneginec se u cijelosti protivila tužbi i tužbenom zahtjevu, navodeći da se ne smatra odgovornim za nastali štetni događaj jer u njezinom vlasništvu nije nekretnina, koju su mještani samoinicijativno prije 15 godina počeli koristiti na vlastitu odgovornost u sportske namjene te je uređivati.

Sud je, međutim, utvrdio da je nekretnina u vrijeme štetnog događaja bila vlasništvo RH,  bez obzira na to što je upis prava vlasništva uslijedio tek nakon štetnog događaja.

- Upravo ova činjenica nevođenja brige oko korištenja nekretnine i činjenica nepravodobnog upisa nekretnina u zemljišnim knjigama na RH dovela je do ovakvog stanja da su sami mještani Općine Gornji Kneginec na predmetnoj nekretnini postavili golove, održavali igralište i koristili ga - ukazuje se u presudi, koja nije pravomoćna.