DORH: godina i šest mjeseci preblago za nesreću sa smrtnom ishodom

VV | 29.6.2022. u 09:16h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 23. svibnja podnijelo žalbu zbog odluke o kazni iz prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski državljanin (1999.) proglašen krivim zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 6. u vezi st. 2. i st. 1. Kaznenog zakona i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.

Optuženik je proglašen krivim da je 18. veljače 2021. na cesti kod Varaždina, upravljajući osobnim automobilom marke BMW, unatoč nailasku na oštar lijevi zavoj i bitno smanjenoj vidljivosti zbog magle, zbog čega nije mogao uočiti nailazak vozila iz suprotnog smjera, poduzeo pretjecanje drugog vozila brzinom većom od 86 km/h i prešao na lijevu prometnu traku u trenutku kad je iz suprotnog smjera naišao osobni automobil kojim je pravilno upravljao 34-godišnjak. Došlo je do sudara vozila u kojem je 34-godišnjak zadobio mnogobrojne teške ozljede od kojih je preminuo istog dana u bolnici. 

Državno odvjetništvo smatra da je izrečena kazna preblaga i neprimjerena težini počinjenog kaznenog djela čija je posljedica smrt mlade osobe, koja je potpuno pravilno upravljala automobilom, te je neprimjerena grubom kršenju prometnih propisa u vožnji okrivljenika.