DOBRE VIJESTI Varaždinska županija ima jednu od najnižih stopa smrtnosti na cestama u EU Foto: Krešimir Đurić

DOBRE VIJESTI Varaždinska županija ima jednu od najnižih stopa smrtnosti na cestama u EU

VV | 17.3.2021. u 15:44h | Objavljeno u Crna kronika

Varaždinska županija je najsigurnija županija u Hrvatskoj i jedna od najsigurnijih regija u Europskoj uniji, istaknuto je na danas održanoj sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

- Dok smo 2010. godine u Varaždinskoj županiji imali 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, u 2020. godini su poginule četiri osobe. Time smo broj smrtno stradalih na prometnicama u deset godina smanjili za 75 posto. Stopa smrtno stradalih na cestama u našoj županiji iznosila je 2,3 poginule osobe na 100.000 stanovnika, čime smo županija s najmanjom stopom smrtno stradalih u prometu u Republici Hrvatskoj. Ako znamo da je cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH od 2011. do 2020. godine bio smanjiti broj poginulih za 50 posto, onda je jasno da smo mi zacrtane ciljeve ostvarili. Ovo su rezultati rada ne samo Policijske uprave, Savjeta za sigurnost prometa, Županijske uprave za ceste i Hrvatskih cesta, nego i Županije te svih gradova i općina  – istaknuo je Zvonimir Sabati, predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

DSC_9061.jpg

Zvonimir Sabati

Rezultat je to niza akcija, ali i ulaganja u cestovnu infrastrukturu provedenih od 2001. godine, kada je Savjet počeo s radom, napomenuo je.

- Uz podjelu edukativnih brošura, promotivnih letaka, rekvizita kao što su svjetleći prsluka u osnovnim školama, organiziranje edukativnih predavanja i uključivanje prometne jedinice mladeži, važan je bio i ogroman program modernizacije cesta, tzv. betterment, kojim su Hrvatske ceste modernizirale državne prometnice i gradile biciklističke staze. U posljednjem desetljeću uređen je veći broj rotora te su postavljeni pametni semafori. Istovremeno, ŽUC intenzivno radi na poboljšanju cestovne infrastrukture održavajući svojih 940 kilometara županijskih i lokalnih cesta kroz naseljena mjesta. Zahvaljujući svemu tome se danas možemo pohvaliti iznimno dobrim rezultatima u povećanju sigurnosti prometa na cestama Varaždinske županije, a cilj je nastaviti s ovakvim trendom te pokušati ostvariti još bolje rezultate daljnjim smanjenjem prometnih prekršaja te dodatnim poboljšanjem prometne infrastrukture – naveo je Sabati nakon posljednje sjednice Savjeta u ovom mandatu.

- Zahvaljujem svim sudionicima u prometu koji su na području naše županije bili uzorni vozači, kao i svima koji su uključeni u održavanje sigurnosti cestovnog prometa. Kad smo 2010. u Policijskoj upravi proučavali Nacionalni program, mnogi moji kolege su smatrali da neće biti moguće ostvariti postavljene ciljeve. Međutim, ne samo da smo u Varaždinskoj županiji to uspjeli, nego smo u 2020. godini bili i najbolji u Hrvatskoj. S četiri poginule osobe na 176.000 stanovnika smo među najboljima u Europskoj uniji. Švedska ima najmanji broj poginulih, 2,2 na 100.000 stanovnika, dok je Varaždinska županija u 2020. imala stopu od 2,3. Moramo biti ponosni na ove rezultate, ali oni nas obvezuju da radimo još kvalitetnije. Uvjeren sam da ima prostora za povećanje sigurnosti na cestama kako bi u našoj županiji bilo još manje stradalih, a pogotovo poginulih osoba u prometu – istaknuo je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske.

Posebno je istaknuo dobru suradnju s građanima zahvaljujući kojoj je saniran veliki broj opasnih mjesta, crnih točaka u prometu.

DSC_9091.jpg

Danijel Posavec

– Najsretniji smo kada nakon sanacije crne točke više nema poginulih osoba. Primjer toga je jugozapadna obilaznica grada Varaždina, na kojoj je, sukladno našem prijedlogu, postavljena dodatna oprema i signalizacija. Po cijeloj dionici na mjestima pune crte postavljena je vibrirajuća traka, što nije iziskivalo velika ulaganja, a zaustavilo je smrtna stradavanja. Drugi primjer je raskrižje s kružnim tokom prometa u Lipovniku. Prije izgradnje kružnog toka u pet godina smo imali 10 poginulih osoba, pri čemu su analize pokazale da ih najčešće izazivaju osobe koje se vraćaju iz bolnice u Klenovniku, nakon što su primile loše vijesti o teškoj bolesti bližnjih. Nakon izgradnje rotora, nismo imali niti jednu poginulu osobu. To su samo najosnovniji primjeri da se puno toga može poboljšati – naveo je Posavec.

U novom Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2021. – 2030. godine cilj će biti daljnje smanjivanje smrtno stradalih za 50 posto, a Posavec je uvjeren da je u Varaždinskoj županiji to moguće. – Zašto smo najbolji? Zato jer imamo jako dobru suradnju s upravljačima cesta, jedinicama lokalne samouprave, a imamo i sigurnija vozila. Sustavno radimo po preventivnim planovima i provodimo preventivne aktivnosti od dječjih vrtića preko škola i na kraju završavamo s auto-školom. Proaktivnim postupanjem nastojimo spriječiti da se prometna nesreća uopće dogodi, a kada se dogodi, pomno je analiziramo i izvlačimo pouku što napraviti da se takva nesreća više ne događa – zaključio je.

DSC_9118.jpg