Darinka Krička, bivša računovotkinja i suvlasnica MTČ Tvornica čarapa traži da joj se sudi

| 19.10.2020. u 18:55h | Objavljeno u Crna kronika

Nikada u životu nisam bila kazneno gonjena, moja karijera je čista. Radim od 26 godine u računovodstvu, kojeg sam imala ne u malom prstu, nego ispod nokta malog prsta. Vodila samo računovodstvo za tisuću poduzeća i nikada nitko nije imao probleme. Moje namjere su uvijek bile poštene, nisam oštetila nikoga pa zašto bi sebe, odnosno svoje poduzeće. O tome što me zadesilo, šutjela sam godinama, ali više ne mogu jer život kakav imam nije dostojan čovjeka, koji nije osuđen čak ni nepravomoćno, a kamoli pravomoćno. Štoviše, još nije počelo ni suđenje.

Naglašava to Darinka Krička, bivše računovotkinje i suvlasnice poduzeća MTČ Tvornica čarapa, protiv koje se vodi kazneni postupak na varaždinskom Županijskom sudu zbog kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Postupak, čije detalje ostavlja za sud, započeo je podizanjem optužnice još prije šest godina, od kojih su Krički posebno teške zadnje godine, otkada ju je početkom 2018. izručila Velika Britanija.

-Budući da me se smatralo bjeguncem i da bi mogla pobjeći, iako imam 69 godina, istražni zatvor mi je prvo određen mjesec dana, a zatim mi je produljivan po dva mjeseca. Sve žalbe na pritvor Vrhovni sud je odbijao, a liječnička dokumentacija nije uvažavana, kao da nemam kroničnu bolest zbog koje trošim kortikosteroid, koji mi drži imunološki sustav, veli Krička.

Ipak u prosincu 2018. dobiva rješenje prema kojem može iz pritvora, ali ako položi jamčevinu od tri milijuna kuna.

-Kada mi je određena jamčevina od tri milijuna kuna, tada je Todorić pušten za 7,5 milijuna. A njega se teretilo za milijarde, a mene za puno manji iznos. Uostalom, usporediti što je MTČ Tvornica čarapa značila za Hrvatsku, a što Agrokor. Badava sam ukazivala da nemam milijune ni imovinu, samo dionice koje im mogu dati. Badava sam objašnjavala da sam čitavom svojom imovinom jamčila za poslovanje svog poduzeća, a da su banka počele sjedati na imovinu i prodati je u bescjenje. Ništa. Tako sam u istražnom zatvoru provela 21 mjesec i 7 dana, veli Krička.

Međutim, 27. ožujka ove godine, iako nije položila traženu jamčevinu, puštena je iz istražnog zatvora.

-I sada počinje moja Kalvarija, možda još i gora nego prije. Moju slobodu su sveli skoro na kućni zatvor, i to bez ijedne pravomoćne presude. Prvo su mi ograničili kretanje samo na mjesto boravišta, tako da se gotovo može reći kako sam bila u kućnom pritvoru, iako sam bolesna osoba koja mora kod liječnika, ukazuje.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...