Četvorka zaradila optužnicu: Isplatili nepostojeće potraživanje, a utajili i porez Foto: ilustracija

Četvorka zaradila optužnicu: Isplatili nepostojeće potraživanje, a utajili i porez

Varaždinske vijesti | 13.12.2020. u 11:30h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv državljanina Češke (1975. godište), dvojice državljana Slovačke (1977. i 1979. godište) i hrvatskog državljanina (1974. godište) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u tom kaznenom djelu te dva kaznena djela utaje poreza ili carine.

Prvookrivljenog 45-godišnjeg češkog državljanina tereti se da je u lipnju 2016. godine kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Varaždinu, u dogovoru s drugookrivljenim 43-godišnjim slovačkim državljaninom, izdao u ime društva zadužnicu za iznos od 1.000.000 kuna radi naplate nepostojećeg potraživanja 43-godišnjaka, iako on nije imao nikakvo potraživanje prema društvu, pa je na temelju izdane zadužnice isplaćen s računa društva iznos veći od 825.000 kuna u korist računa 43-godišnjaka koji je time stekao protupravnu imovinsku korist na štetu društva.

Trećeokrivljenom 41-godišnjem slovačkom državljaninu i četvrtookrivljenom 46-godišnjem hrvatskom državljaninu stavlja se na teret da od ožujka 2015. do veljače 2016. godine, kao direktor i prokurist istog trgovačkog društva i još jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Varaždinu, nisu prijavili niti uplatili porez na dodanu vrijednost s osnova izdanih više od 1.100 računa za prodana medicinska pomagala i usluge call-centra, te su na taj način oštetili državni proračun za više od 1.300.000 kuna.

U optužnici je predloženo da se 43-godišnjem okrivljeniku, uz kaznu, odredi i oduzimanje imovinske koristi koja je ostvarena počinjenim kaznenim djelima, te je u ime Republike Hrvatske podnesen prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva u visini neplaćenog poreza.