Britanski državljanin kao direktor varaždinske tvrtke prijevarom ukrao preko pola miljuna kuna Foto: Ilustracija

Britanski državljanin kao direktor varaždinske tvrtke prijevarom ukrao preko pola miljuna kuna

VV | 6.8.2019. u 20:04h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 2. kolovoza donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Velike Britanije (1968.) zbog osnovane sumnje da je počinio četiri kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju.

Postoji osnovana sumnja da je 51-godišnjak od lipnja 2011. do kolovoza 2012. godine u više gradova na području Republike Hrvatske, kao direktor trgovačkog društva iz Varaždina, osobno, preko zaposlenika društva i drugih osoba koje je angažirao, u sjedištu društva i hotelima organizirao prezentacije turističkih putovanja u inozemstvo posredstvom društva i nudio mogućnost sklapanja ugovora uz plaćanje akontacije, pri čemu je prisutnima neistinito predočavao da će u roku od dvije godine od sklapanja ugovora realizirati ugovoreno putovanje, iako nije imao stvarnu namjeru da društvo obavi ugovorene obveze, već da primljeni novac zadrži za sebe i društvo. Ukupno 132 zainteresirane osobe su mu povjerovale i sklopile s društvom ugovore o turističkom putovanju te uplaćivale tražene iznose na ime akontacije, no nakon toga, osnovano se sumnja, okrivljenik nije organizirao nikakvo putovanje niti je vratio novac, nego je iznos uplaćen u gotovini (405.000,00 kuna) zadržao za sebe, a iznos uplaćen na račun društva (93.000,00 kuna) utrošio za poslovanje društva.

Osnovano se sumnja i da je u rujnu i listopadu 2011. godine, kao direktor trgovačkog društva iz Varaždina, zatražio u tri ugostiteljska objekta pružanje usluga noćenja i doručka za više osoba, neistinito predočivši da će društvo uredno platiti račune, iako je postupao s unaprijed stvorenom namjerom da ništa ne plati, pa je na opisani način oštetio pružatelje usluga za više od 55.000,00 kuna.

Postoji osnovana sumnja i da je okrivljeni 51-godišnjak u ime društva sklopio ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Varaždinu, neistinito predočivši zakupodavcu da će njegovo društvo uredno plaćati zakupninu iako je unaprijed stvorio namjeru da zakupninu neće platiti, pa je društvo od srpnja 2011. do rujna 2012. godine koristilo zakupljeni poslovni prostor ne plativši zakupninu veću od 61.000,00 kuna.

Označeno u