Protiv optužene Mire Kobal (u sredini) postupak se vodio i na varaždinskom Općinskom sudu Foto: Krešimir Đurić

Bivšoj knjigovotkinji, koju se tereti da je potkradala VZO, sudit će se iza zatvorenih vrata

Martina Pižeta | 7.9.2016. u 09:38h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog potrebe zaštite obiteljskog života, tročlano sudsko vijeće varaždinskog Županijskog suda protekli je tjedan za javnost zatvorilo raspravu u kaznenom postupku protiv Mire Kobal, bivše knjigovotkinje i kontrolorke u vatrogasnoj zajednici, točnije GVZ-u i VZO-u, protiv koje se kazneni postupak vodio od 2007. do 2014. godine na varaždinskom Općinskom sudu, ali je zbog prekvalifikacije kaznenih djela predmet lani došao na Županijski sud.

Kontradiktorno vještačenje

Optužnicom, koju je protiv nje u rujnu 2014. podignulo Županijsko državno odvjetništvo, Kobal se tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave, čime su Gradska vatrogasna zajednica Varaždin i Vatrogasna zajednica Općine Trnovec Bartolovečki oštećene za oko 213.000 kuna.

ŽDO sumnja da je Kobal od 2001. do ožujka 2006. s ciljem da si pribavi nepripadnu korist u više navrata potpisivala virmane te podizala novac, koji je zadržavala za sebe, umjesto da uplati VZO-u. Da bi prikrila manjak sredstava u društvima koja djeluju u sklopu GVZ-a, navodila je razne razloge u bianko nalozima.

Premda je presuda trebala biti donijeta još lani u prosincu, sudsko je vijeće tada odlučilo da je potrebno preotvoriti raspravu u ovom predmetu. Naime, provedeno grafološko vještačenje bilo je puno kontradiktornosti te je sudsko vijeće ocijenilo da se na takvom nalazu ne može temeljiti presuda. Stoga je iznova, pred izmijenjenim sudskim vijećem, počela rasprava u tom predmetu. No, odmah na početku prošlotjednog ročišta braniteljica optužene Kobal zatražila je isključenje javnosti s čitave rasprave.

- Optužena i članovi njene obitelji zbog napisa u novinama imaju neugodnosti na radnom mjestu i u okolini, a optuženoj i njenom suprugu zbog svega se pogoršalo i zdravstveno stanje. Štoviše, njenom nezaposlenom sinu je prilikom traženja posla rečeno da ga ne mogu zaposliti upravo zbog kaznenog postupka koji se vodi protiv njegove majke - kazala je njena braniteljica.

Zahtjevu obrane usprotivila se Lidia Belamarić, opunomoćenica oštećenika, navevši kako se postupak protiv Kobal vodi već deset godina na što je optužena i sama utjecala svojim ponašanjem.

Zbog mame ne može do posla!?

- Ako je točno da joj sin nije zaposlen zbog kaznenog postupka, neka podnese tužbu zbog diskriminacije - poručila je Belamarić. Sudsko je vijeće naposljetku kao opravdanima prihvatilo razloge obrane te javnost isključilo s cijele rasprave zbog potrebe zaštite obiteljskog života.