Bivši zastupnik osuđen zbog prijetnji trojici službenika straže Hrvatskog sabora Foto: VV arhiva / ilustracija

Bivši zastupnik osuđen zbog prijetnji trojici službenika straže Hrvatskog sabora

Varaždinske vijesti | 28.6.2023. u 09:00h | Objavljeno u Crna kronika

Županijski sud u Varaždinu prihvatio je žalbu Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu i preinačio oslobađajuću prvostupanjsku presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu na način da je okrivljenog hrvatskog državljanina (1972. godište) oglasio krivim zbog počinjenog kaznenog djela prisile prema službenoj osobi te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci i uvjetnu osudu s rokom provjeravanja od dvije godine.

Općinski kazneni sud u Zagrebu oslobodio je prvostupanjskom presudom optuženika od optužbe smatrajući da se radi o beznačajnom kaznenom djelu.

Županijski sud u Varaždinu u obrazloženju presude navodi da je prvostupanjski sud počinio povredu kaznenog zakona, a kako je to u žalbi i ukazivalo Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu.

- Drugostupanjski sud ističe da ovo državno odvjetništvo opravdano ukazuje na dužnost optuženika koju je u inkriminirano vrijeme obnašao i mjesto počinjenja kaznenog djela, pri čemu optuženik kao državni dužnosnik treba u svako vrijeme postupati u skladu sa svojom funkcijom, dajući primjer ostalim građanima. Ujedno, sud navodi da državno odvjetništvo opravdano ukazuje i da je optuženiku bilo poznato da će njegovo ponašanje biti dostupno široj javnosti i ostvariti znatan društveni utjecaj te da bi se primjerenim sankcioniranjem trebala poslati odgovarajuća poruku o netoleriranju bilo kakvog oblika nasilja. Drugostupanjski sud zaključuje kako se ne može prihvatiti stajalište prvostupanjskog suda da je stupanj krivnje počinitelja nizak i da su posljedice njegovih radnji bile neznatne pa se njegovo ponašanje ne može okarakterizirati kao beznačajno kazneno djelo - priopćili su iz Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Podsjetimo, optuženik je proglašen krivim da je počinio navedeno kazneno djelo 5. travnja 2019. u Zagrebu, kao zastupnik u Hrvatskom saboru, na štetu trojice službenika straže Hrvatskog sabora. Iz sabornice je tada, kako je javio hrt.hr, izbačen zastupnik Živog zida Ivan Pernar, a živce je izgubio njegov kolega Branimir Bunjac. Počeo je vikati i naguravati se sa Stražom. "Dosta toga, sram vas bilo - nemate pravo na to. Mrš, još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se - nećeš živ izaći odavde! Mrš, smeće, mrš!", vikao je Bunjac nakon što mu je stražar iz ruke uzeo mobitel.