Bivšem direktoru GP Stanorad počelo suđenje za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju u korist poduzeća

Varaždinske vijesti | 13.2.2020. u 09:16h | Objavljeno u Crna kronika

Nisam kriv, izjavio je na varaždinskom Županijskom sudu Andrej Gregorec, bivši direktor GP Stanorad, kojeg varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo tereti da za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju u korist GP Stanorad, a na štetu suvlasnika zgrada, odnosno krivotvorenje jer je kao odgovorna osoba u poslovne isprave unio neistinite podatke ili u njima izostavio važne podatke te takve isprave s neistinitim sadržajem ovjerio potpisom i službenim pečatom, a zatim ih uporabio kao da su istinite.

Kako se (ne) knjiži

Budući da se nedužnom izjasnilo i drugookrivljeno društvo GP Stanorad, suđenje je nastavljeno saslušavanjem stalne sudske vještakinje Vlaste Santo Olđa, koja je pojasnila kako bi se trebali knjižiti izvodi.

- Prilikom knjiženja izvoda žiro računa, osoba koja to radi treba zatražiti ugovore o pozajmicama, ukoliko su one navedene na virmanima, a ukoliko nije jasna svrha uplate, onda novac treba ići na prijelazni račun dok se ne raščisti svrha uplate. U praksi, međutim, knjiži se prema onome što piše na virmanu, bez da se traži ugovor. U dokumentaciji ne vidim po čijem su nalogu uplate knjižene kao pozajmice, rekla je vještakinja, dodajući da su kamate prihod zgrada, ukoliko su obračunate, plaćene i stavljene na raspolaganje zgrada.

Knjigovodstveno i financijsko vještačenje provedeno je tijekom istrage, odnosno prije podizanja optužnice u kojoj stoji da bi Gregorec, koristeći se ovlastima, ali protivno interesima suvlasnika zgrada i bez znanja te odobrenja predstavnika stambenih zgrada, kao direktor drugookrivljenog GP Stanorad d.o.o. Čakovec - kojem je bilo povjereno upravljanje stambenim zgradama, odnosno novčanim sredstvima iz zajedničke pričuve suvlasnika zgrada samo za plaćanje troškova njihovog održavanja i poboljšanja stanja te otplatu zajmova za pokriće tih troškova - od 7. ožujka 2013. do 12. svibnja 2014. nalagao da se novčana sredstva zajedničke pričuve zgrada s njihova žiro računa uplaćuju na žiro račun GP Stanorad. Ta sredstva, kako stoji u optužnici, nije namjeravao vratiti, a da bi prikrio takve uplate nalagao je izradu ugovora o pozajmicama, koje je potpisivao u ime poduzeća kao zajmoprimac te ovjeravao pečatom poduzeća, znajući da ugovore uime suvlasnika zgrada nisu sklopili, potpisali ni novac GP Stanorad posudili njihovi predstavnici.

Pravdajući isplate s ugovorima o kratkoročnoj pozajmici, koju nisu odobrili suvlasnici zgrada, koji nisu ni znali za nju, Gregorec bi 7. ožujka 2013. sa žiro računa zgrade u Čakovcu u ulici A. Šenoe isplatio 5.000 kn, sa žiro računa zgrade u ulici V. Morandinija 15.000 kn, sa žiro računa zgrade u ulici A. G. Matoša 10.000 kn, a sa žiro računa zgrade u ulici I. Mažuranića 5.000 kn.

Krivotvoreni godišnji izvještaji?

Nadalje, sa žiro računa zgrade u ulici I. Pl. Zajca isplaćeno je 5.000 kn, čiju isplatu je pravdao ugovorom o kratkoročnoj pozajmici, iako je znao da ga nije sklopila i potpisala ovlaštena predstavnica zgrade. I sa žiro računa zgrade u ulici Dr. I. Novaka pod istim je okolnostima isplaćeno 5.000 kn, dok je sa žiro računa zgrade u Kolodvorskoj ulici 7. ožujka 2013. prvo prebačen iznos od 10.000 kn, a zatim 20.250 kn. Isto tako, sa žiro računa zgrade u ulici V. Mačeka prvo je isplaćeno 10.0000 kn, a zatim 30.000 kn, dok je sa žiro računa zgrade u ulici Bana J. Jelačića 12. svibnja 2014. isplaćen iznos od 20.000 kn, čiju isplatu je pravdao ugovorom o zajmu od 9. svibnja 2014., iako je znao da ugovor nije sklopio ovlašteni predstavnik suvlasnika zgrade te na kojem nema uopće potpisa predstavnika zgrade.

Gleda li se sveukupno, sa žiro računa navedenih zgrada na žiro račun drugookrivljenog društva GP Stanorad uplaćen je ukupan iznos od 130.250 kn, koji je korišten za njegovo poslovanje, a nije vraćen na žiro račune zgrada.

- Istovremeno, naložio je da se u izvještajima o upravljanju svih navedenih zgrada, koje je drugookrivljeno društvo GP Stanorad sastavljalo i dostavljalo zgradama krajem godine i u kojima je trebalo biti prikazano financijsko stanje zgrada nakon svih učinjenih troškova tijekom godine, ne prikazuju navedeni novčani iznosi kao pozajmice, čime je suvlasnike navedenih zgrada oštetio za ukupan iznos od 130.250 kn, u kojem je iznosu ujedno drugookrivljenom društvu GP Stanorad pribavio nepripadnu materijalnu dobit, stoji u optužnici.

U istrazi šutjeli

Osim toga, Gregorca se tereti i da je od 1. srpnja 2011. do 30. lipnja 2014., nakon što je kao direktor sklopio ugovore o osiguranju 152 stambene zgrade s društvom Basler osiguranje – koje je svakoj zgradi obračunalo osiguranje od 1,19 kn po m2 površine - nalagao da se na ime tog osiguranja zgradama obračuna 2 kn po m2 površine, kao i da se tako obračunati ukupni iznos s računa zgrada uplati na žiro račun drugookrivljenog GP Stanorad Čakovec, iako je znao da je to viši iznos od onog koji su zgrade bile dužne plaćati na ime osiguranja te da će im se time nanijeti šteta u ukupnom iznosu od 454.334,20 kn, za koliko bi oštetio suvlasnike stambenih zgrada, a GP Stanorad u istom iznosu pribavio nepripadnu materijalnu dobit.

Kaznenim djelima koje bi počinio prvookrivljeni Andrej Gregorec kao njegov direktor, GP Stanorad bi na štetu suvlasnika navedenih stambenih zgrada pribavilo nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 130.250,00 kn, odnosno od 454.334,20 kn. I okrivljeni Andrej Gregorec te predstavnica drugookrivljenog trgovačkog društva G Stanorad tijekom istrage su se branili šutnjom, a svoju obranu iznijet će na kraju dokaznog postupka.