Bez znanja i ovlaštenja snimao razgovore s bivšom suprugom, pa završio na sudu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Bez znanja i ovlaštenja snimao razgovore s bivšom suprugom, pa završio na sudu

Ivica Kruhoberec | 25.3.2024. u 18:00h | Objavljeno u Crna kronika

Rastave i prekidi mogu biti teški, osobito ako se bivši partneri ne uspiju sebi dogovoriti oko skrbništva nad djecom. Zbog izostanka mirnog rješenja, a sa željom da si osiguraju što bolju poziciju za dobivanje skrbništva, neki znaju pribjeći i radnjama zbog kojih završe na sudu. Upravo se to dogodilo 45-godišnjaku iz Varaždina, kojem je zbog snimanja razgovora s partnericom varaždinski Općinski sud izdao kazneni nalog s kojim se nije složio pa je protiv njega Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu radi djela za koje je zapriječena kazna i do tri godine zatvora.

Razgovore, koje je vodio s izvanbračnom suprugom, okrivljeni je snimao mjesecima, točnije od prosinca 2017. do travnja 2018. godine, a kako bi ih koristio u postupku koji se vodio pred Centrom za socijalnu skrb Varaždin adi odluke o skrbništvu nad njihovim zajedničkim djetetom. Prema presudi, audio snimke međusobnih razgovora privatne naravi, koje je je radio bez znanja i ovlaštenja partnerice, pohranio je na USB medij kojeg je predao Centru za socijalnu skrb Varaždin.

Ovim, neovlaštenim zvučno snimljenim nejavno izgovorenim riječima drugoga, kako je zaključio sud, počinio je kazneno djelo protiv privatnosti – neovlašteno zvučno snimanje i prisluškivanje – te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca uvjetno, tako da se izrečena kazna zatvora neće izvršiti ako u roku od jedne godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. Time je sud prihvatio zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu, smatrajući da su u konkretnom slučaju ostvarene sve zakonske pretpostavke za donošenje presude za kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora do tri godine, i to temeljem kaznenog naloga...

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...