Bez osposobljavanja izdali i naplatili potvrde za rad na siguran način i zaštitu od požara

vv | 11.6.2021. u 15:45h | Objavljeno u Crna kronika

Varaždinsko poduzeće ovlašteno za osposobljavanje radnika za zaštitu na radu, odnosno njegov 52-godišnji direktor, uz pomoć 30-godišnjaka i 37-godišnjaka, stručnjaka zaštite na radu, izradili su od travnja do rujna 2019. godine zapisnike o provjeri osposobljenosti radnika za rad na siguran način te potvrde o osposobljenosti za rad na siguran način i zaštitu od požara za četrnaest radnika trgovačkog društva iz okolice Ivanca, čiji je direktor 50-godišnjak.

Međutim, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu sumnja da za to nije bilo osnove.

-Iako nitko od radnika nije bio u okrivljenom društvu osposobljen za rad na siguran način za poslove na koje su raspoređeni, niti je okrivljeno društvo provelo provjere osposobljenosti za rad tih radnika, okrivljeni 50-godišnjak je platio okrivljenom društvu izdane račune za osposobljavanje radnika za rad na siguran način, navodi ODO.

Stoga je podiglo optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana (1969., 1971., 1991. i 1984.) i trgovačkog društva zbog počinjenja produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno pomaganja u tom kaznenom djelu, zatim produljenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te produljenih kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave  i pomaganja u tom kaznenom djelu.