Alarmantno: Većina nesreća s najtežim posljedicama na državnim cestama

M.P./Varaždinske vijesti | 16.2.2016. u 11:49h | Objavljeno u Crna kronika

Gledajući broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama u 2015. godini, stanje sigurnosti prometa bilo je dobro, no 2016. godina loše je počela. Rečeno je to, između ostalog, na današnjoj sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

- Lanjska godina završila je dobro što se tiče smrtno stradalih u nesrećama, imali smo samo deset poginulih osoba u nesrećama. Kada kažem „samo“, mislim prvenstveno na činjenicu da u zadnjih 20 godina nikad nismo imali manje poginulih te smo zadovoljni situacijom budući da je to najbitniji segment što se tiče stanja sigurnosti u prometu. Nažalost, 2016. nije dobro počela jer već sada imamo četiri poginule osobe u prometu i ako se tim tempom nastavi do kraja godine, situacija će biti alarmantna. Stoga poduzimamo niz mjera kako bismo poboljšali stanje sigurnosti i zaustavili negativne trendove - kazao je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU varaždinskoj.

U ovoj će godini PU varaždinska, najavljuje, poduzimati niz mjera s ciljem zaštite najranjivijih kategorija sudionika u prometu, a to su pješaci, biciklisti i motoristi. Naime, svake godine gotovo 50 posto poginulih je upravo iz te kategorije.

- Radit ćemo na poboljšanju uvjeta na onim mjestima gdje bi pješaci trebali biti najsigurniji, a to su pješački prijelazi. Definitivno idemo s kampanjom da osvijetlimo što više prijelaza kako bi u uvjetima smanjene vidljivosti i tijekom noći pješaci sigurno mogli prijeći cestu. Što se tiče biciklista, provodit ćemo niz preventivnih i represivnih akcija što se tiče njihovog označavanja u prometu poput vožnje reflektirajućim prslucima, korištenjem svjetala tijekom noći, a na području grada imamo i problem poput vožnje pješačkim prijelazima i nogostupima - naveo je Posavec s kojim se složio i Branko Osonjački, predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

- Naglasak će biti na pješačkim prijelazima i biciklističkim stazama, a s policijom ćemo morati poraditi i na rješenju crnih točaka - naglašava Osonjački.

Posljednja u nizu crnih točaka je, naime, raskrižje državne i lokalne ceste u Hrastovskom gdje su u svega tjedan dana u nesrećama poginule dvije osobe.

- Većina nesreća s najtežim posljedicama događa se na državnim cestama, a najnovija crna točka je raskrižje u Hrastovskom. U petak imamo dogovor s mjerodavnim institucijama da vidimo što odmah interventno možemo napraviti da se na tom raskrižju poboljša stanje sigurnosti, a najsretniji ćemo biti kada će se na tom raskrižju napravi raskrižje s kružnim tokom jer se pokazalo da su takva raskrižja sigurna u našoj županiji - napominje voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU varaždinskoj.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci