ALARMANTNO Romi odgovorni za 70 posto kriminaliteta u Međimurju Foto: Ilustracija/VV arhiva

ALARMANTNO Romi odgovorni za 70 posto kriminaliteta u Međimurju

M.P./Varaždinske vijesti | 20.9.2018. u 11:20h | Objavljeno u Crna kronika

Čak 70 posto kriminaliteta na području Međimurske županije čine pripadnici romske nacionalne manjine.

Pokazuju to rezultati istraživanja “Osjećaj sigurnosti u Međimurskoj županiji“ koje je tijekom travnja i svibnja ove godine provedeno u 41 naselju na uzorku od 562 ispitanika, a koji su ovih dana prezentirani članovima Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

Rezultate istraživanja predstavio je savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, dok je zamjenik predsjednika vijeća i načelnik PU međimurske Ivan Sokač poručio kako je u pojedinim dijelovima Međimurja stanje narušeno.

- Konkretno se radi o dijelovima županije koja su uz romska naselja - ukazao je Sokač, dok je Faber dodao da je zabrinjavajući podatak što 54 posto kaznenih djela građani ne prijavljuju.

- Stvarna stopa općeg kriminaliteta na području Međimurske županije dvostruko je veća nego što je bilježimo. Najveći problem predstavlja neovlašteni ulazak u tuđa dvorišta, odnosno kuće u zoni romskih naselja s kojima se susreću brojna domaćinstva iz Međimurja. Opći kriminalitet poput sitnih krađa, krađa iz dvorišta, krađe životinja, poljoprivrednih proizvoda, šumske krađe i krađe bicikala, u tome je naša županija iznad državnog prosjeka. Radi se o kriminalitetu koji je izazvan socijalnim razlozima, dakle nezavršavanjem osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, nekorektnim korištenjem socijalne pomoći. Nažalost, temeljem istraživanja 70 posto kriminaliteta čine pripadnici romske nacionalne manjine, djeca od 14, 16, 17 godina - ukazao je dodavši da je i broj remećenja javnog reda i mira 22,42 posto veći od ostatka države.

Vijeće je ujedno dnijelo zaključke s kojima će upoznati nadležna ministarstva te Vladu RH. Štoviše, ministru unutarnjih poslova i ravnatelju policije predložen je dodatni tim interventne policije. Predsjednik vijeća, ujedno i župan Matija Posavec, podržao je spomenute zaključke, osobito u smjeru angažiranja dodatnog broja policijskih službenika te istaknuo kako je potrebno hitno ojačati kapacitet Centra za socijalnu skrb Čakovec u vidu zapošljavanja većeg broja socijalnih radnika.

- Aktivno smo uključeni u radnu skupinu za izradu novog Zakona o socijalnoj skrbi koji će puno strože definirati procese samog korištenja socijalne pomoći i dječjeg doplatka u smislu da će se, ukoliko socijalni radnik utvrdi da se sredstva nenamjenski troše, ona više ne isplaćuju u novcu već u bonovima. Također, tražimo da se kategorija neovlaštenog ulaska u dvorište definira kao teži oblik prekršaja ili kaznene odgovornosti, a za što ćemo podnijeti amandman u nacrt novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira - rekao je.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci