ALARMANTNO Romi odgovorni za 70 posto kriminaliteta u Međimurju Foto: Ilustracija/VV arhiva

ALARMANTNO Romi odgovorni za 70 posto kriminaliteta u Međimurju

M.P./Varaždinske vijesti | 20.9.2018. u 11:20h | Objavljeno u Crna kronika

Čak 70 posto kriminaliteta na području Međimurske županije čine pripadnici romske nacionalne manjine.

Pokazuju to rezultati istraživanja “Osjećaj sigurnosti u Međimurskoj županiji“ koje je tijekom travnja i svibnja ove godine provedeno u 41 naselju na uzorku od 562 ispitanika, a koji su ovih dana prezentirani članovima Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

Rezultate istraživanja predstavio je savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, dok je zamjenik predsjednika vijeća i načelnik PU međimurske Ivan Sokač poručio kako je u pojedinim dijelovima Međimurja stanje narušeno.

- Konkretno se radi o dijelovima županije koja su uz romska naselja - ukazao je Sokač, dok je Faber dodao da je zabrinjavajući podatak što 54 posto kaznenih djela građani ne prijavljuju.

- Stvarna stopa općeg kriminaliteta na području Međimurske županije dvostruko je veća nego što je bilježimo. Najveći problem predstavlja neovlašteni ulazak u tuđa dvorišta, odnosno kuće u zoni romskih naselja s kojima se susreću brojna domaćinstva iz Međimurja. Opći kriminalitet poput sitnih krađa, krađa iz dvorišta, krađe životinja, poljoprivrednih proizvoda, šumske krađe i krađe bicikala, u tome je naša županija iznad državnog prosjeka. Radi se o kriminalitetu koji je izazvan socijalnim razlozima, dakle nezavršavanjem osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, nekorektnim korištenjem socijalne pomoći. Nažalost, temeljem istraživanja 70 posto kriminaliteta čine pripadnici romske nacionalne manjine, djeca od 14, 16, 17 godina - ukazao je dodavši da je i broj remećenja javnog reda i mira 22,42 posto veći od ostatka države.

Vijeće je ujedno dnijelo zaključke s kojima će upoznati nadležna ministarstva te Vladu RH. Štoviše, ministru unutarnjih poslova i ravnatelju policije predložen je dodatni tim interventne policije. Predsjednik vijeća, ujedno i župan Matija Posavec, podržao je spomenute zaključke, osobito u smjeru angažiranja dodatnog broja policijskih službenika te istaknuo kako je potrebno hitno ojačati kapacitet Centra za socijalnu skrb Čakovec u vidu zapošljavanja većeg broja socijalnih radnika.

- Aktivno smo uključeni u radnu skupinu za izradu novog Zakona o socijalnoj skrbi koji će puno strože definirati procese samog korištenja socijalne pomoći i dječjeg doplatka u smislu da će se, ukoliko socijalni radnik utvrdi da se sredstva nenamjenski troše, ona više ne isplaćuju u novcu već u bonovima. Također, tražimo da se kategorija neovlaštenog ulaska u dvorište definira kao teži oblik prekršaja ili kaznene odgovornosti, a za što ćemo podnijeti amandman u nacrt novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira - rekao je.