Svoju je obranu danas iznijela četvrtooptužena Lidija Kojdić Foto: Krešo Đurić

Afera Bazeni: Presuda tek nakon grafološkog vještačenja

M.P./Varaždinske vijesti | 24.2.2016. u 17:26h | Objavljeno u Crna kronika

Iznošenjem obrane četvrtooptužene Lidije Kojdić danas je nastavljen kazneni postupak u tzv. aferi Bazeni.

Podsjetimo, nju, prvooptuženu Nataliju Žetko, drugooptuženog Željka Čengića te trećeoptuženu Ljiljanu Golić-Domislović tereti se zbog počinjenja više kaznenih djela u razdoblju od 2006. do 2011. pri čemu je Javna ustanova Gradski bazeni fiktivnim studentskim ugovorima i naplaćivanjem usluga paragon-blokovima, odnosno utajom i pomaganjem u utaji poreza, oštećena za više od 1,5 milijuna kuna.

Kojdić, koja je početkom 2009. godine preuzela računovodstvo Bazena, istaknula je da joj je zadatak bio knjiženje ovjerenih ulaznih i izlaznih računa. Tvrdi da nije znala za postojanje fiktivnih studentskih ugovora.

- Račune studentskog servisa knjižila sam kao i sve ostale račune jer su sadržavali sve potrebno, odnosno ovjerile su ih odgovorne osobe Bazena, i nisam imala razloga provjeravati njihovu istinitost. Studentske ugovore koji su bili priloženi uz račune studentskog servisa nisam knjižila jer oni nisu knjigovodstveni dokument - naglasila je Kojdić dodavši da je na proljeće 2011. po prvi puta primijetila nesrazmjer prihoda i troškova Bazena.

O svemu je obavijestila Čengića kojem je vjerovala.

- Bila sam dobra i sa Žetko, no Golić-Domislović je uživala njeno veliko povjerenje. Čengić s druge strane nije bio zadovoljan radom Golić-Domislović. Budući da nam je na proljeće iskopčan plin, a prijetilo je i iskapčanje struje, Čengić mi je rekao da moramo vidjeti na kojim troškovima možemo uštedjeti te sam počela proučavati dokumentaciju. Kada sam uočila nesrazmjer, Žetko nije bilo na poslu te sam sve rekla Čengiću - navela je Kojdić.

Nesrazmjer se, pojasnila je, mogao vidjeti i u završnim računima gdje su navedeni ukupni prihodi i ukupni rashodi ustanove, no to je mogla uočiti tek osoba koja je znala iščitati te podatke. Naime, rashodi za studentske ugovore nalazili su se pod stavkom „intelektualne usluge“.

- Ukupni prihodi s osnova zaključenih studentskih ugovora vidjeli su se iz završnih dokumenata za poslovnu godinu i iz njih se moglo iščitati da su troškovi veći od prihoda. Meni sve dok nisam pregledala dokumenataciju ništa nije bilo neobično jer nisam znala tko vodi školu plivanja. Na sam bazen išla sam svega dvaput godišnje, ja čak ne znam niti plivati! - napomenula je četvrtooptužena poručivši da ih svega proizlazi da su se ona i Čengić sami prijavili za ono za što nisu niti znali.

Zbog otkrivenih malverzacija na Bazenima u svibnju 2011. godine u poštanskom je sandučiću pronašla i prijeteću poruku.

- U njoj me se upozoravalo da pazim što radim kako se ne bi nešto dogodilo meni ili djetetu. Sve sam prijavila policiji, no nitko me nije kontaktirao - istaknula je Kojdić.

Tijekom svoje je obrane, odgovarajući na pitanje državne odvjetnice, navela da je ustanova naplatila sve usluge klijentima.

- Grad je podmirio usluge koje je koristio, no nisam sigurna je li to napravio i HNS. Ta je stranka, koliko mi je poznato, koristila usluge restorana no ne znam je li to na kraju plaćeno. To je bilo prije mog dolaska na Bazene - poručila je Kojdić.

Premda se očekivalo da će, nakon završnih govora optužbe i obrane, uskoro uslijediti i izricanje same presude, sudsko je vijeće prihvatilo prijedlog Državnog odvjetništva da se provede grafološko vještačenje dijela računa studentskog servisa. Žetko i Čengić, naime, uvidom u spomenute račune nisu mogli sa sigurnošću reći jesu li svi potpisi njihovi.