90-godišnjaku se lažno predstavila kao bankarica, a onda je došao i lažni policajac Foto: ilustracija

90-godišnjaku se lažno predstavila kao bankarica, a onda je došao i lažni policajac

Varaždinske vijesti | 30.3.2022. u 19:30h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 25. ožujka podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (1994., 1981., 1997. i 1984.) zbog počinjenog kaznenog djela prijevare.

Okrivljenike se optužnicom tereti da su 16. prosinca 2021. u Čakovcu, postupali zajednički i prema prethodnom dogovoru, u čemu je sudjelovala i još jedna nepoznata osoba, te počinili navedeno kazneno djelo.

Okrivljenu 28-godišnjakinju se tereti da je mobitelom nazvala 90-godišnjeg oštećenika i lažno se predstavila kao zaposlenica banke koja provjerava novčanice te je u razgovoru saznala kako on u kući drži novac. Nakon toga je nepoznata osoba nazvala mobitelom oštećenika i lažno se predstavila kao glavni policijski inspektor koji istražuje krivotvorenje novca te zatražila od oštećenika da pripremi sav novac koji posjeduje u kući i preda ga dvojici policijskih inspektora koji će uskoro doći k njemu.

U oštećenikovu su kuću došli okrivljeni 41-godišnjak i okrivljeni 25-godišnjak te se, tereti ih se, lažno predstavili kao policijski inspektori i pokazali lažnu policijsku značku, a potom su zatražili da im preda sav novac koji ima kod sebe radi provjere. Oštećeni 90-godišnjak im je, ne sumnjajući u istinitost njihovih navoda, predao 34.000 kuna i 565 eura, dok ih je tijekom tog vremena okrivljeni 36-godišnjak, kao vozač, čekao u automobilu.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljene 28-godišnjakinje odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.