Zvonko iz Sigeteca Ludbreškog svojim vinima osvaja zlata na izložbama diljem Hrvatske Foto: Krešimir Đurić

Zvonko iz Sigeteca Ludbreškog svojim vinima osvaja zlata na izložbama diljem Hrvatske

| 14.1.2019. u 15:54h | Objavljeno u Aktualno

Dobrim vremenskim prilikama kakve su bile prošle godine i koje su pogodovale uspješnoj vinogradarskoj godini nada se Zvonko Kirić iz Sigeteca Ludbreškog koji na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uzgaja 4.000 trsova vinove loze raznih sorti i svojim vinima osvaja zlata po raznim izložbama diljem Hrvatske.

- Nadamo se da će sveti Vinko čiji se blagdan uskoro slavi, a koji predstavlja početak radova u vinogradu, otvoriti uspješnu novu vinogradarsku sezonu - ističe Zvonko.

Zasadio je on na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, još u svojim mlađim danima, graševine, bijelog pinota, muškata i chardonnaya. Također, zajedno s članovima udruge pod nazivom Ludbreška vinska cesta, u kojoj ima funkciju zamjenika predsjednika udruge, stvara vino “Poštenjak”.

Kako kaže radi se o lokalnoj kupaži vina koja nastaje miješanjem, uglavnom graševine, chardonnaya i sivog pinota, a koja je osmišljena u cilju turističkog brendiranja ovog ludbreškog vinskog kraja.

Uz gore navedene sorte ima i nekoliko redaka “moslavca” koji je baš zahvaljujućim vremenskim prilikama u zadnjih nekoliko godina, a koje inače poljoprivrednicima ne pogoduju, baš ovoj sorti odgovaraju pa se pokazala, kaže, fantastičnom.

- Što se tiče naših krajeva na vinovu lozu ove promjene vremena djeluju povoljno jer vinova loza je potekla iz Sredozemlja i okolice. Nije je bilo u, recimo, u Skandinaviji. Rimljani i Grci su uzgajali vino i to je biljka za toplije krajeve. Pa ovo naše vrijeme koje je prošle godine bilo obilježeno toplim i kišovitim razdobljima zapravo joj je jako pogodovalo - kaže Zvonko, dodajući da je recimo graševina počela ranije dozrijevati dok je sorta vinove loze - moslavac koja je uvijek kasnije dozrijevala i bila problematična - podložna gnjiloći, pokazala svoj pravi potencijal.

Naime, sugovornik Zvonko sa suprugom i jednim pomagačem godišnje proizvede oko 8.000 litara vina, što prodaje u ugostiteljskim objektima. Mogu se pohvaliti kvalitetnim vinima, a dokaz tome su brojne nagrade koje osvaja na raznim izložbama u okolici i diljem zemlje.

Koja je tajna njegova uspjeha čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti