Županiju posjetila delegacija Stalnog odbora Narodnog kongresa Grada Hangzhou iz provincije Zheijang

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.6.2019. u 13:31h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinsku županiju posjetila je delegacija Stalnog odbora Narodnog kongresa Grada Hangzhou iz provincije Zheijang (Narodna Republika Kina). U Županijskoj palači primio ih je te im dobrodošlicu zaželio župan Radimir Čačić sa suradnicima, savjetnicom Natalijom Martinčević, pročelnicom Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivanom Golubić Horvat, pomoćnicom pročelnika za gospodarstvo, financije i europske poslove Larisom Križan Breljak te direktorom Turističke zajednice Varaždinske županije Miranom Bojanićem Morandinijem. Kinesku delegaciju predvodio je Zhang Yichao, zamjenik glavnog tajnika Stalnog odbora, ujedno i direktor radnog odbora za kadrovske predstavke.

Župan Radimir Čačić upoznao je goste s funkcioniranjem regionalne samouprave u Hrvatskoj.

- Delegacija Grada Hangzhou koji inače ima preko osam milijuna stanovnika posjetila je našu Županiju te su se tom prilikom upoznali sa sustavom regionalne samouprave u Hrvatskoj. Odabrali su Varaždinsku županiju kao jednu od županija koja je najuspješnija po transparentnosti budžeta, te županija koja je najkonkurentnija u svom izvozu, a prvi smo i po povlačenju europskih sredstava. Posebno ih je zanimao odnos zakonodavne i izvršne vlasti, na koji način to funkcionira u Hrvatskoj. Htjeli su dobiti izravne informacije. Znamo da je bitna razlika u načinu funkcioniranja u državnoj i lokalnoj, odnosno županijskoj razini. I to smo im objasnili. Na lokalnoj razini se vlast bira na razini osobe odnosno direktno, a na državnoj indirektno, odnosno biraju se članovi Sabora koji izglasavaju Vladu. Razlike su u ovlastima te u autoritetu – rekao je župan Čačić.

Zhang Yichao zahvalio se županu na prijemu te je naznačio kako su sustavi samouprave vrlo slični.

- Narodni kongres je predstavničko tijelo kao i županijska skupština, sva vlast pripada narodu. Naš župan je isto tako izabrani predstavnik svih građana. Došli smo upoznati jednu hrvatsku županiju i način funkcioniranja županijske uprave te smo željeli upoznati mehanizme regionalne samouprave u smislu odnosa predstavničkog tijela, Županijske skupštine Varaždinske županije, i uprave, kao potpornog tijela koje pomažu u njezinu funkcioniranju. Zahvalni smo domaćinima na gostoprimstvu i odgovorima koje smo dobili - rekao je Zhang Yichao te iskazao oduševljenje Županijskom palačom u kojoj se, kako je rekao očituje bogata povijest.