Županijski vijećnici prihvatili inicijativu HDZ-a, raspravljali o JPP-u i državnom proračunu Foto: VV arhiva

Županijski vijećnici prihvatili inicijativu HDZ-a, raspravljali o JPP-u i državnom proračunu

Valerija Mihalić | 15.3.2016. u 10:50h | Objavljeno u Aktualno

Je li prijedlog državnog proračuna politička poruka Varaždinskoj županiji, što je s projektima koji se financiraju po modelu javno-privatnog partnerstva samo su neke od tema o kojima s raspravljalo na današnjem aktualnom satu 23. sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije.

Vijećnica HDZ-a Nadica Dreven Budinski pozvala je zamjenika župana Alena Kišića da objasni što misli pod time da će Varaždinska županija postati „slijepo crijevo“ Hrvatske, s obzirom na to da se proračun još donosi, te da nabroji koliko je škola izgrađeno, koliko kilometara ceste asfaltirano, što je s Aglomeracijom, Arboretumom Opeka i koliko je vrtića izgrađeno za vrijeme bivše vlasti.

Proračun je predložen i zato smo išli sugerirati ono što ne valja za Varaždinsku županiju. Kako tumačiti činjenicu da od 20 milijuna, 80 posto sredstava ide u našu županiju, a sada nam to žele ukinuti. Najmanji je problem što ćemo morati smanjiti plaće dužnosnika, ali je veći problem što ćemo morati rezati projekt besplatnih udžbenika. Naša poruka je bila da ne dopustite da izgubimo financiranje JPP-a, projekte u zdravstvu – naglasio je zamjenik župana Kišić.

S njim se složio i župan Predrag Štromar naglasivši da je ovakav proračun poguban za Varaždinsku županiju, no da se nada da će do petka saborski zastupnici iz naše županije svojim amandmanima ispraviti nepravdu koja se želi učiniti.

Jednoglasno je prihvaćena inicijativa HDZ-a da se pozove predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović da svoj ured na nekoliko dana izmijesti u Varaždin, kao i na obljetnicu na 340 godina od tragičnog požara kada je izgorjelo pola grada, te je Varaždin prestao biti glavni grad Hrvatske.

Mogu reći da preuzimam potunu odgovornost da budem domaćin predsjednici i osobno ću kontaktirati Predsjednicu da naš protokol dogovori sve što je potrebno – rekao je župan Štromar.

Vijećnike je zanimalo hoće li se sanirati dvorana u Trnovcu, što je s ambulantom u Radovanu, jesu li točne informacije o zatvaranju bolnice u Klenovniku te što je sa sigurnošću prometa u Hrastovskom.

U Hrastovskom neće biti kružnog toka. Ova godina je loše krenula, tri osobe su poginule na ludbreškom području početkom godine. ŽUC i Hrvatske ceste su odmah reagirali prometnom signalizacijom koja je pojačana i projektni zadatak je za gradnju semafora, jer je procjena da će biti jeftinije i učinkovitije od izgradnje kružnog toka – objasnio je zamjenik župana Kišić.