Županijski vijećnici dali suglasnost na kreditno zaduživanje za EU projekte energetske obnove Foto: Varaždinska županija

Županijski vijećnici dali suglasnost na kreditno zaduživanje za EU projekte energetske obnove

IHR/Varaždinske vijesti | 25.4.2019. u 17:27h | Objavljeno u Aktualno

Većinom glasova vijećnici Skupštine Varaždinske županije na današnjoj sjednici prihvatili su izvještaj o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Proračun je ostvaren u iznosu od 204,3 milijuna kuna, pri čemu su ostvareni prihodi od poreza u iznosu od gotovo 81 milijun kuna, što je porast od 27,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. U prošloj godini ostvaren je tekući višak prihoda od 2,3 milijuna kuna, a time je ukupni manjak u proračunu smanjen na 9,1 milijun kuna te će u potpunosti biti pokriven kad država podmiri dug od 47 milijuna kuna za JPP.


"Nemojte nam pomagati"


- Imamo značajno povećanje prihoda iz poreza na dohodak, na što je, uz rast plaća i porast zaposlenosti, utjecala i porezna reforma ministra Marića. Međutim, danas imamo 14 posto manje prihoda u proračunu u odnosu na razdoblje prije provedenih reformi, što znači da je bivši ministar financija Lalovac uzeo više novca nego što nam je sada vraćeno. Dobro u svemu tome jest da, unatoč tome, Županija izvršava sva plaćanja te provodi investicije, pri čemu je neupitno i to da ćemo dobiti 47 milijuna kuna, koliko trenutno iznos dug države za JPP. Ta sredstva će dodatno stabilizirati proračun. Međutim, isplatu će ponovno odgoditi ministrica obrazovanja Divjak i potpredsjednik Vlade Štromar, jer su se žalili na presudu suda, pa ih ponovno molim da nam više ne pomažu – rekao je župan Radimir Čačić.

dd.jpg


Većinom glasova vijećnici su dali suglasnost na kreditno zaduživanje za EU projekte energetske obnove. Riječ je o projektima obnove skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj te Lovrina Kupelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, obnove Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, obnove zgrade Paviljona, ležaone i laboratorija u Klenovniku Opće bolnice Varaždin te obnove zgrada Doma zdravlja Varaždinske županije u Lepoglavi, Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama.


Povećani troškovi


Prihvaćen je i rebalans proračuna za 2019. godinu, i to prvenstveno zbog projekta energetske obnove Vodotornja, čija je ukupna vrijednost 20 milijuna kuna s obzirom na povećane troškove za radove te sanaciju krova i rasvjetu. Županija je osigurala 6,4 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, a uz to i 4,2 milijuna kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.
- Kad sve zgrade budu energetski obnovljene, Županija će godišnje ostvarivati najmanje 20 milijuna kuna ušteda na energentima, što je iznimno puno na naš izvorni proračun od 80 milijuna kuna. Anuiteti za samu Županiju iznosit će manje od 2 milijuna kuna godišnje, a naših ustanova 6,3 milijuna kuna godišnje. Očekujemo da će Vlada donijeti odluku prema kojoj ćemo se i ove godine imati pravo javiti na natječaj za sredstva iz nacionalnog Fonda. Time bismo za samo četiri projekta naša izdvajanja smanjili za 60-ak posto, s 35 milijuna kuna na 20 milijuna. Moram napomenuti da nemamo problema s financiranjem i Županija će bez problema otplaćivati anuitete, pri čemu treba naglasiti da se pri većini zaduživanja radi o kamatnim stopama od 0,25 te 0,5 posto godišnje – napomenuo je župan.