Županijski sud: "Potrošači koji su konvertirali kredite iz švicaraca u eure nemaju pravo na restituciju"

VV | 15.6.2023. u 17:35h | Objavljeno u Aktualno

Građanski odjel Županijskog suda u Varaždinu objavio je priopćenje u kojem su iznijeli svoje pravno shvaćanje u svezi restitucijskih zahtjeva potrošača koji su s bankama sklopili dodatke/anekse ugovora o kreditu u kojima je ugovorena glavnica kredita vezana za valutu švicarski franak.

- Dana 7. lipnja održana je sjednica Građanskog odjela Županijskog suda u Varaždinu na kojoj je konstatirano da se na sudu nalazi određeni broj predmeta tužitelja - potrošača protiv banaka - trgovaca u kojima su ugovori o kreditu s ugovorenom valutom glavnice u CHF konvertirani u kredite s valutom u EUR, od kojih su neki zaprimljeni još 2019. i 2020.

Zbog toga postoji potreba da Građanski odjel zauzme stajalište o pravu potrošača na restituciju isplatom u slučajevima kada su sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju ("Narodne novine" broj: 102/15.) potrošači prihvatili ponude banaka o konverziji kredita izvršenim na način propisan tim Zakonom radi ujednačavanja sudske prakse ovog suda.

Na sjednici je od prisutnih 12, od ukupno 13 sudaca Građanskog odjela, jednoglasno usvojen slijedeći zaključak: Potrošač koji je s bankom sklopio dodatak/aneks, kojim je provedena konverzija u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, nema pravo na restituciju isplatom temeljem nepoštenih (ništetnih) odredaba o načinu promjene ugovorene redovne kamatne stope i ugovorenoj valuti glavnice u CHF iz osnovnog ugovora o kreditu - stav je varaždinskog Županijskog suda.