Županijska skupština: Varaždinska županija lani ostvarila višak prihoda od 15,7 milijuna kuna Foto: Arhiva/VV

Županijska skupština: Varaždinska županija lani ostvarila višak prihoda od 15,7 milijuna kuna

VV | 27.5.2020. u 17:24h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija je 2019. godinu završila s viškom prihoda od 15,7 milijuna kuna, pa je proračun za 2020. godinu povećan za 1,8 posto na 291,2 milijuna kuna unatoč procjenama o padu poreznih prihoda zbog koronakrize. Izvršenje proračuna za prošlu godinu i rebalans proračuna za 2020. godinu su bile dvije od niza točaka koje su većinom glasova prihvatili županijski vijećnici na sjednici Županijske skupštine koja je danas, 27. svibnja, održana elektroničkim putem.

- Na sjednici su prisustvovala 24 vijećnika i sve točke dnevnog reda su prihvaćene. Vijećnici SDP-a i HNS-a su bojkotirali sjednicu uz objašnjenje da nisu, prema njihovom priopćenju, suglasni s tim da se sjednica održi elektroničkim putem. Međutim, još prije deset dana je održana sjednica Predsjedništva Skupštine na kojoj se raspravljalo upravo o načinu održavanja sjednice i o dnevnom redu, koji je jednoglasno je potvrđen, baš kao i to da će se sjednica održati elektroničkim putem. Predstavnici SDP-a i HNS-a na to nisu imali niti jednu primjedbu. Oštro osuđujem ovakvo destruktivno ponašanje, no nismo začuđeni budući da u protekle tri godine nismo od tih vijećnika dobili nikakve konstruktivne prijedloge. Žalosti nas da se na taj način odnose prema samoj Skupštini i prema ostalim vijećnicima – rekao je predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.

Župan Radimir Čačić je napomenuo da razumije da je predizborno vrijeme, no projekti koji se provode na razini Županije su jednostavno prevažni i predobri. – Današnje odluke donesene na sjednici Skupštine omogućile su ono najvažnije, a to je da sa svim projektima nastavljamo punim kapacitetom bez ograničenja. Objavljeni su podaci da smo daleko najuspješnija županija po EU projektima u razdoblju od 2014. do 2020., pri čemu su do 2017., do kada su na vlasti bili HNS i SDP, projekti bili nula, no nakon toga smo nadoknadili sve i probili se na prvo mjesto. Prema Otvorenom proračunu, i u 2020. godini smo najuspješnija županija po EU projektima. Upravo su projekti, kao i ostvareni višak prihoda bili glavni temelj zbog kojeg se išlo u drugi rebalans proračuna. Istina je da na Predsjedništvu nismo imali nikakve primjedbe i da su se s dnevnim redom, kao i s načinom održavanja sjednice složili SDP i HNS, pa je žalosno da sada imaju drugačiji stav – istaknuo je župan Čačić.

Proračun Varaždinske županije je u 2019. godini ostvaren u iznosu od 252 milijuna kuna, što je 23,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu. I dok su prihodi i primici ostvareni u iznosu od 252 milijuna kuna, rashodi i izdaci su iznosili 228 milijuna kuna. Nakon podmirenja manjka iz prethodnih godina, Županija je 2019. završila s viškom od 15,7 milijuna kuna.

- Unatoč primjedbama oporbe, po upravnim odjelima su ostvarene uštede, a uz to nam je lani Ministarstvo ministrice Divjak moralo uplatiti dug za JPP na temelju pravomoćne presude. Ovim rebalansom proračun je povećan na 291,2 milijuna kuna, a očekujemo još nekoliko isplata duga za JPP po preostalim presuda. Sporovi idu sporo, ali vjerujem da ćemo i ovu godinu, unatoč koronakrizi koja će nam donijeti pad od 5 do 10 milijuna kuna izvornih i poreznih prihoda, završiti sa suficitom – istaknuo je župan i dodao:

- Uvjeren sam da ni nakon zadnjeg pokušaja ministrice Divjak i resornog potpredsjednika Štromara koji su dali zahtjev za reviziju pravomoćne presude za JPP na Vrhovnom sudu RH, a po kojima su bili dužni isplatiti naš novac, neće doći do izmjene presude. Siguran sam da će i sljedeće presude po preostalim tužbama biti u našu korist, kao i dosad.

Vijećnici su na sjednici prihvatili i sve ostale odluke i zaključke, pa su tako dali suglasnost na zaduživanje Opće bolnice Varaždin za energetsku obnovu zgrada Poliklinike, Psihijatrije te Mikrobiologije i RTG-a, prihvatili izvješća o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova, a uz to i operativni plan aktivnosti Plana zdravstvene zaštite za 2020. godinu. Usvojili su i niz drugih izvješća ustanova i udruga, kao i financijsko izvješće o radu Županijske uprave za ceste za 2019. godinu.