Županijska skupština o AZRA-i i osnivanju Javne ustanove za regionalni razvoj Foto: Krešimir Đurić

Županijska skupština o AZRA-i i osnivanju Javne ustanove za regionalni razvoj

| 18.4.2018. u 22:49h | Objavljeno u Aktualno

O Agenciji za razvoj Varaždinske županije (AZRA) govorilo se i na aktualnom satu i u sklopu dnevnog reda sjednice Županijske skupštine.

Katica Levanić (HNS) na aktualnom je satu županu Radimiru Čačiću postavila pitanje o zapošljavanju u AZRA-i.

- Stupanjem na dužnost govorili ste u nekoliko navrata o smanjenju broja zaposlenih te ste od direktora i ravnatelja javnih ustanova i trgovačkih društava u kojima Županija ima osnivačka ili vlasnička prava tražili da ne zapošljavaju bez Vaše suglasnosti. U međuvremenu su u AZRI zaposlene nove osobe - Natalija Martinčević, Krunoslav Blaži i Borko Mikić, svi iz redova Reformista - što je znači uz Vašu suglasnost. Recite mi na koji to način smanjujete broj zaposlenih? - upitala je Levanić.

- Imate situaciju da u svakoj našoj javnoj instituciji sve vrvi od sestrični, rođaka, a o stranačkim iskaznicama HNS-a neću ni govoriti. Samo je Dom zdravlja u prošloj godini zaposlio 10-ak ljudi. Mi smo dosad spustili broj za oko 10 posto, spustit ćemo još, na tome ćemo posebno poraditi. Ono što nama treba su kompetentni ljudi, prije svega s nekom stručnom spremom - odgovorio joj je Čačić.

O Krunoslavu Blažiju govorilo se i u sklopu posebne točke dnevnog reda - odluke o osnivanju Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, koja je i prihvaćena većinom glasova. Naime, kako je pojasnila Ivana Golubić Horvat, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana, riječ je o zakonskoj obvezi sukladnoj odredbama Zakona o regionalnom razvoju, koja je nametnula obvezu svih regionalnih koordinatora da imaju formu javne ustanove. Usto, za privremenog ravnatelja imenovan je Krunoslav Blaži iz Doljana.

- Naš dosadašnji regionalni koordinator AZRA je imala pravni oblik trgovačkog društva te smo bili primorani u roku od 180 dana od stupanja na snagu izmjena zakona osnovati javnu ustanovu. Zakon nameće i neka ograničenja, a među njima je i da Javna ustanova na tržištu može ostvarivati maksimalno 20 posto ukupnih prihoda. AZRA će nastaviti ostvarivati svoje prihode kao i dosad na tržištu, a dosadašnja sredstva koja su kao dotacije Varaždinske županije bila usmjerena na AZRU, preusmjerit će se na javnu ustanovu kao regionalnog koordinatora. AZRA, naime, na tržištu ostvaruje preko 50 posto prihoda pa nije niti bilo moguće gospodarsku cjelinu prenijeti u javnu ustanovu jer bi time djelomično oštetili trgovačko društvo. Zato i osnivamo javnu ustanova, a AZRA će djelovati zasebno kao trgovačko društvo - pojasnila je Golubić Horvat.

Čačić je dodao da je interes Županije da se drži zakona i da "obnovi funkciju koja se izgubila u protekle tri godine".

- Tad smo imali situaciju da je ravnatelj AZRE u dogovoru sa županom primio otpremninu i osnovao svoju tvrtku na koju su prebačeni poslovi AZRE, a zakon izričito kaže da direktor ne smije djelovati u istom prostoru. Županija je s tom novom tvrtkom ugovarala poslove, počevši od bolnica na dalje, a AZRA nije radila - napomenuo je Čačić.

- Ravnateljem AZRE nakon toga je postao "maler" i instruktor vožnje, čak se i trudio, nešto je i naučio, i bez obzira što su mijenjali statut da ga postave za ravnatelja, nismo ga smijenili. Međutim, HNS sada sumnja u to da je čovjek kojeg mi predlažemo kao ravnatelja javne ustanove kompetentan. Gospodin Blaži je završio Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu, Agronomski fakultet, bio direktor komunalnog poduzeća u Bednji, radio neko vrijeme u AZRI kao pomoćnik direktora… i postavlja se pitanje je li on kompetentan? On je dosad bio pomoćnik čovjeku koji je završio neku višu školu, nakon toga kod tate bio soboslikar, pa nezaposlen, pa učitelj, instruktor vožnje… Prošla vlast je promijenila Statut da bi ga mogli postaviti za ravnatelja. Taj bezobrazluk ja ne razumijem, no i bezobrazluk ima svoje granice. Provjerit ćemo tko tu ima kakve reference od ljudi koji su u ovoj županijskoj upravi, a rezultati im nisu baš nešto. Ionako nas je HNS pozvao da smanjimo broj ljudi, potrudit ćemo se u najkraćem mogućem roku - poručio je Čačić HNS-ovcima.