Županijska bolnica u Čakovcu dobila 6 novih respiratora i drugu opremu

| 12.3.2020. u 17:28h | Objavljeno u Aktualno

Iako u Međimurju trenutno nema zaraženih koronavirusom, kvalitetan pristup, mjere prevencije, planiranje, kao i dobra organizacija su ključni. Stožer civilne zaštite zdravstvene ustanove, službe i institucije Međimurske županije spremne su suočiti se sa svim izazovima, rade posao vrlo angažirano i kvalitetno te se s posebnom pozornošću prati svaka situacija, i primjenjuju upute nacionalnog Stožera civilne zaštite – rečeno je, između ostalog, na konferenciji za novinare sazvanoj povodom predaje 6 novih respiratora te 2 uređaja neinvazivne ventilacije.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako je 6 novih respiratora dio velikog ulaganja u opremanje Županijske bolnice Čakovec, no zbog njihove važnosti u ovom trenutku, stavljeni su na listu apsolutnih prioriteta. Vrijednost novo nabavljenih respiratora je milijun kuna, a u postupku nabave je i pokretni rendgen za potrebe infektologije.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak kazao je da je bolnica spremna za zbrinjavanje pacijenata u slučajevima eventualne potrebe za srednje i teške slučajeve infektivnih bolesti, tako i u slučaju COVID-19 virusa.

- Odjel infektologije je preuređen u roku od tri dana za potrebe izolacije prema pravilima infektološke struke za slučajeve kapljične izolacije, a Bolnici će i nadalje služiti za slučajeve infektološke izolacije. Navedeno je napravljeno izuzetim angažmanom tehničke službe Bolnice, u najkraćem mogućem roku, na što smo izuzetno ponosni. Ukupna vrijednost investicije je oko 120.000 kn. Odjel sada raspolaže s apsolutno izoliranim sobama, u koje je u slučaju potrebe osiguran pristup i izvana, kao i iz odjelnog unutarnjeg hodnika u redovnoj proceduri. Komunikacija odjelnog osoblja s pacijentima odvija se putem interfona, a u slučaju da je potreban monitoring putem video sustava s centralnom jedinicom na sestrinskoj niši – istaknula je voditeljica odjela za infektologiju dr. Tanja Potočnik Hunjadi.

Župan Posavec istaknuo je kako je dao nalog ravnateljici Centra za pomoć u kući Međimurske županije za organizaciju protokola po kojima bi se starijim osobama koje se boje izlaziti iz svojih domova ponudile usluge pomoći u vidu nabave osnovnih namirnica kao i nabave te dostave lijekova. Jedini kriterij za dobivanje usluge je da osobe moraju biti staračko i/ili samačko kućanstvo bez djece ili zakonskog skrbnika (Zakon o socijalnoj skrbi), s time da se prednost daje osobama s nižim primanjima. Centar trenutno ima 16 zaposlenica koje obilaze oko 160 korisnika na dnevnoj bazi.

- S obzirom na mjere opreza zbog korona virusa svjesni smo da se starije osobe boje izlaziti iz svojih domova u nabavu osnovnih životnih namirnica. Ove usluge pomoći bile bi na određeno vrijeme dok su na snazi preventivne mjere i mogućnost zaraze. Svi zahtjevi primaju se na službeni broj Centra 099/209-26-13 koji je stalno dostupan.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec uputio je preporuku gradonačelnicima i načelnicima međimurskih gradova i općina za djelovanje i potencijalne mogućnosti širenja zaraze korona virusom (COVID-19).

- S obzirom da je veći broj osoba boravio na područjima ili u zemljama s većim brojem zaraženih osoba, kao i najavljenoj i mogućoj odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o radikalnijem ograničavanju broja osoba na skupovima, a s ciljem sprečavanja širenja virusa, Stožer civilne zaštite Međimurske županije preporuča gradovima i općinama da sukladno vlastitoj procjeni odgode skupove i javna okupljanja građana koja su planirana od strane udruga koje djeluju na njihovom području, a pogotovo okupljanja građana starije životne dobi (npr. skupštine udruga umirovljenika i sl.), okupljanja na koja dolaze osobe iz inozemstva ili iz područja Republike Hrvatske na kojima su zabilježeni slučajevi osoba zaraženih korona virusom. Također, predlažemo da se građani još jednom upoznaju s higijenskim i preventivnim mjerama s ciljem prevencije širenja zaraze korona virusom, tj. virusom COVID-19 - rekao je Grivec.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije dr.sc.Blaženka Novak napomenula je kako je u sustavu obrazovanja u Međimurju oko 17 000 naših stanovnika. Primjenjuju se sve preporuke Stožera civilne zaštite RH, no u dogovoru sa ravnateljima škola primjenjuju se i posebni protokoli nadzora higijenskih potrepština i sanitarnih čvorova. Školske ustanove moraju imati sredstva za dezinfekciju i osigurati zalihu za sljedeća dva tjedna. Već sutra će škole biti spremne za virtualnu nastavu, sukladno nalogu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sva putovanja i školski izleti biti će reorganizirani.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije dr.sc. Sonja Tošić Grlač istaknula je kako su posjete Domovina za starije i nemoćne osobe zabranjene, isključivo zbog sigurnosti starijih osoba koje su najugroženija skupina našeg stanovništva.
- Ovo je vrlo zahtjevni test za organiziranost našeg sustava i trenutno se uspješno nosimo sa svim izazovima. Pozivam građane Međimurske županije da poštuju sve upute županijskog i nacionalnog Stožera civilne zaštite. – istaknula je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Marina Payerl Pal.

Voditeljica djelatnosti epidemiologije ZZJZ dr. Višnja Smilović u svakodnevnom je obilasku graničnih prijelaza i u koordinaciji s ostalim institucijama.

- Nema razloga za paniku, no preporuka je suzdržati se od većih javnih okupljanja- zaključila je.