Županija vlasnik Doma za starije, u planu dnevni centar u Novom Marofu Foto: VV arhiva

Županija vlasnik Doma za starije, u planu dnevni centar u Novom Marofu

| 20.9.2021. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Na dnevnom redu ovotjedne sjednice Županijske skupštine naći će se i prijedlog odluke o prihvaćanju prava vlasništva nad Domom za starije i nemoćne osobe Varaždin, nad kojim osnivačka prava Varaždinska županija ima od 2001. godine. Vlasništvo nad Domom tako će se s HZMO-a prenijeti na Županiju.

Naime, Vlada RH je prošle godine zadužila Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike da u suradnji s HZMO-om uredi zemljišnoknjižno stanje na nekretninama koje koriste javne ustanove, domovi za starije i nemoćne osobe, radi mogućeg prijenosa prava vlasništva na jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave kao osnivače domova za starije i nemoćne osobe. Procijenjena vrijednost nekretnine iznosi 68.390.000 kuna.

- Budući da Županija, odnosno sama ustanova Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin, ulaže znatna financijska sredstva u održavanje zgrade Doma (energetska obnova, zamjena staklenog krova, ulaganja u obnovu soba korisnika), kao i za uređenje njezinog okoliša, predloženo je pokretanje postupka radi prijenosa prava vlasništva, bez naknade, radi uređenja imovinsko-pravnih odnosa i pravilnog evidentiranja troškova Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike – pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić.

Vlada RH je 6. svibnja donijela Odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju HZMO-a za prijenos prava vlasništva s HZMO-a na Varaždinsku županiju.

Zanimalo nas je planira li Županija proširenje kapaciteta za smještaj starijih osoba i u kom obliku.

- Planiraju se novi kapaciteti, no Europska unija ne podržava takav institucionalni smještaj, već izvaninstitucionalnu skrb za starije osobe, kako bi bili što bolje integrirani u društvo. Nažalost, potencijalni korisnici nisu baš zainteresirani za dnevni boravak, pa tako i sada imamo praznih kapaciteta u Dnevnom boravku u Varaždinu. Stoga bi teret izgradnje nove ustanove snosila sama Županija budući da za takvu vrstu ulaganja EU ne predviđa sufinanciranje bespovratnim sredstvima – rekla nam je pročelnica Božić.

Više o projektu dnevnog centra u Novom Marofu te hoće li biti povećanja cijene smještaja u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci