Županija sufinancira specijalističke liječničke preglede operativnih vatrogasaca Foto: Varaždinska županija

Županija sufinancira specijalističke liječničke preglede operativnih vatrogasaca

Varaždinske vijesti | 9.2.2021. u 09:10h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski župan Radimir Čačić, ravnatelj županijskog Doma zdravlja Renato Podbojec i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović u ponedjeljak su u Županijskoj palači potpisali Sporazum o sufinanciranju specijalističkih liječničkih pregleda operativnih vatrogasaca.

Kako je istaknuo župan Čačić, Varaždinska se županija uključila u sufinanciranje specijalističkih pregleda sa 150 tisuća kuna, a uz redovito sufinanciranje rada DVD-ova sa 780 tisuća kuna, Županija će s dodatnih 300 tisuća kuna financirati traženu vatrogasnu opremu.

- Ovdje se radi o ukupno 1.230.000 kuna i činjenica je da naši vatrogasci te novce zaista zavređuju, a temeljem analize stanja naših DVD-ova do sada smo sufinancirali nabavku tražene vatrogasne opreme u koju spadaju trofazni agregati za struju, vatrogasne sirene, kompresor za punjenje boca pod pritiskom, aparati za rezanje armiranog betona i željeza, sustav za dezinfekciju prostora i vozila, a i ove godine ćemo dakle nastaviti sa sufinanciranjem. Uključili smo se u ovu priču s sufinanciranjem specijalističkih liječničkih pregleda operativnih vatrogasaca jer na području naše Županije imamo oko 10.000 dobrovoljnih vatrogasaca od kojih je dvije tisuće operativno sposobnih na razini Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Oni mogu sudjelovati u vatrogasnim intervencijama, a njihov broj se mijenja godišnje ovisno o tome hoće li zadovoljiti kriterije specijalističkog pregleda, stoga je bitno da idu na redovite preglede. Želim istaknuti kako ovim sufinanciranjem za 50% smanjujemo troškove za liječničke preglede DVD-ovima, dakle Županija sufinancira specijalističke preglede u iznosu do 150 kn po operativnom vatrogascu. Sama ideja odnosno inicijativa je nastala tijekom mog obilaska Vatrogasnim zajednicama gradova i općina, gdje su sami predstavnici vatrogastva upozorili da DVD-ovima specijalistički pregledi operativnih vatrogasca predstavljaju veliki teret za njihov skromni proračun - rekao je Čačić.

Pohvalio je angažman naših vatrogasaca prilikom sanacije posljedica nedavnih potresa koji su zadesili područje Sisačko-moslavačke županije, a dotaknuo se i uloge vatrogasaca koju su imali kod realizacije projekta „Dostava dnevnih toplih obroka starijim osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja“, koji je Varaždinska županija provodila u travnju i svibnju prošle godine za vrijeme trajanja prvog vala pandemije koronavirusom.

Ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec je istaknuo kako Dom zdravlja osigurava ordinaciju specijalističke medicine rada i popust od 50 kn po specijalističkom pregledu operativnog vatrogasca.

- Drago mi je da smo dio ove pozitivne priče, vatrogasci imaju svake četiri godine puni pregled koji stoji 400 kuna, a svake dvije godine dodatni pregled. Prosječno imamo oko 1000 pregleda godišnje – rekao je Podbojec.

Zahvalivši županu na pomoći, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović je rekao kako vatrogasci s područja naše županije sudjeluju u skoro svim velikim intervencijama diljem Hrvatske, pomažu prilikom nedavnih potresa, sudjeluju u gašenju požara, a istaknuli su se i u humanitarnim akcijama.

- Zahvaljujem Županiji i županu na podršci i pomoći koju nam pružaju, naša suradnja je zaista dobra i ovo sufinanciranje specijalističkih liječničkih pregleda govori u prilog tome koliko nam Županija pomaže – rekao je Vukalović.

080221_sporazum_vatrogastvo_2_Medium.jpg

080221-sporazum_vatrogastvo_1_Medium.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci