Hoćemo li uskoro imati bazu podataka o broju stranih radnika u našoj županiji? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Hoćemo li uskoro imati bazu podataka o broju stranih radnika u našoj županiji?

IHR/Varaždinske vijesti | 25.2.2023. u 12:24h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinska županija spremna je ustupiti prostore srednjih škola za provođenje programa za usavršavanje jezika i osposobljavanja stranim radnicima, a predlaže se da i poslodavci ustupe svoje prostore - jedan je od zaključka Radne skupine za izradu Programa integracije stranaca na privremenom radu u Varaždinskoj županiji, koje je župan Anđelko Stričak sredinom prošlog tjedna uputio Ministarstvu unutarnjih poslova.

Naime, varaždinski župan još je u siječnju ove godine osnovao Radnu skupinu za izradu Programa integracije stranaca na privremenom radu u Varaždinskoj županiji.

Radna skupina imenovana je s ciljem izrade Programa integracije stranaca na privremenom radu u Varaždinskoj županiji ostvarenjem interkulturalne medijacije, edukacije stranaca te upoznavanja građana Varaždinske županije s kulturom zemalja odakle dolaze stranci.

U radnoj skupini nalaze se vijećnici Županijske skupštine, ravnatelji Pučkih otvorenih učilišta, predstavnici PU varaždinske, predstavnici Obrtničke komore Varaždinske županije, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Društva Crvenog križa, NK Varaždin, Centra za socijalnu skrb te pročelnika resornih upravnih odjela Varaždinske županije.

Svoj prvi radni sastak radna je skupina imala 1. veljače te su na njemu doneseni zaključci koji su upućeni Ministarstvu unutarnjih poslova. Upravo je to Ministarstvo nositelj prijedloga odluke o osnivanju Meduresome radne skupine za izradu Nacrta prijedloga dokumenta o imigracijskoj politici RH, a koja bi uključivala i problematiku prilagodbe stranih radnika, odnosno njihovu integraciju u društvo,

Osim što je Županija spremna ustupiti prostore srednjih škola za provođenje programa za usavršavanje jezika i osposobljavanja za strane radnike, predlaže se i izrada objedinjene baze podataka kojom bi se moglo vidjeti koliko je stranih radnika na privremenom boravku u našoj županiji.

Također, predlaže se da učenje hrvatskog jezika bude jedan od uvjeta za zapošljavanje strancima, ali da se i razmotri mogućnost kreditiranja kod banaka za potencijalnu kupnju nekretnina.

U planu je i provođenje ankete s mještanima Varaždinske županije i stranim radnicima, ali i javno prezentiranje potizivnih učinaka koje strani radnici donose našoj državi, kako bi se stvorila pozitivna slika o njima.

- Vezano uz ove zaključke, kao i činjenicu iniciranja osnivanja Međuresorne radne skupine za izradu Nacrta prijedloga dokumenta o imigracijskoj politici RH, molimo da razmotrite naše prijedloge i date nam smjernice za daljnje postupanje - navodi se u dopisu Ministarstvu kojeg potpisuje župan Stričak.