Županija će troškove dokumentacije za energetsku obnovu kuća priznavati i po računu za izradu certifikata i glavnog projekta

Varaždinske vijesti | 3.9.2020. u 13:31h | Objavljeno u Aktualno

S obzirom na veliki interes javnosti, a nakon što je javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 1. rujna bio otvoren svega 1 sat i 45 minuta uz ograničenu mogućnost prijave, Varaždinska županija obavještava građane da će svima, koji ispunjavaju uvjete, omogućiti dodjelu bespovratnih sredstava, sukladno današnjoj Odluci župana Radimira Čačića.

Županija je 20. svibnja 2020. godine objavila Javni poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća na području Varaždinske županije, na koji su pristigla 804 zahtjeva. Ovim je pozivom Županija propisala pravo na dodjelu bespovratnih sredstava svim korisnicima, vlasnicima obiteljskih kuća uz uvjet da su prethodno iskazali interes prema Varaždinskoj županiji za sufinanciranje troškova izrade izvješća o energetskom pregledu i energetskog certifikata i sufinanciranje troškova izrade glavnog projekta za ugradnju fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije, te naknadno dostavili potvrdu o prijavi na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Budući da se radilo o tehničkim poteškoćama koje se nikako ne mogu pripisati krivnji prijavitelja odnosno korisnika potpore/vlasnika obiteljskih kuća, župan je ocijenio opravdanim potporu dodijeliti i svim preostalim korisnicima koji su prethodno uredno iskazali interes za prijavu na natječaj, iako nemaju navedenu potvrdu.

Uvjet je da dostave dodatne dokaze o svojoj namjeri prijave u vidu dokumentacije:

- presliku računa ovlaštenog certifikatora izdanog s datumom ne starijim od 1. rujna 2020. godine

- presliku energetskog certifikata izrađenog od strane ovlaštenog certifikatora s datumom izrade ne starijim od 1. rujna 2020. godine i

- presliku računa za izradu glavnog projekta za sunčane elektrane ne starijim od 1. rujna 2020. godine

- presliku Glavnog projekta za sunčane elektrane izrađenog sa datumom ne starijim od 1. rujna 2020. godine u roku od 8 dana od dana od stupanja na snagu ove Odluke, odnosno najkasnije do 11. rujna 2020. godine.

Dodatna dokumentacija služit će kao dokaz o namjeri korisnika, vlasnika obiteljskih kuća, za prijavu na natječaj pod nazivom: Obnova obiteljskih kuća – građanstvo raspisanog od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u slučaju da nemaju dokaz o prijavi.

Dokumentacija se dostavlja na adresu: Varaždinska županija, Upravni odjel za gospodarstvo i europske poslove, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin s naznakom: Energetska obnova obiteljskih kuća.