Županija će građanima sufinancirati izradu dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća Foto: Ilustracija

Županija će građanima sufinancirati izradu dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća

IHR/Varaždinske vijesti | 20.5.2020. u 11:24h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija financirat će izradu troškova izrade izvješća o energetskom pregledu i energetski certifikat s troškovnikom za radove građanima s područja Varaždinske županije koji će se javiti na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je najavio daljnju provedbu Programa energetske obnove obiteljskih kuća i u ovoj godini. Najavio je to župan Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su bili Darko Levatić, stručni suradnik iz županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove i Kristina Ljubek Breški iz županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

- Mi ćemo to financirati bez obzira dobiju li građani novce od države ili ne. Jedino što tražimo je, kad napravimo taj certifikat, da građani izvrše prijavu prema Fondu. Spomenute troškove financirat ćemo do 2.500 kuna jer je naša procjena da je to gornja granica koja je dovoljna za takvu vrstu troškova, a spremni smo dati još 2.500 kuna građanima koji se uz to još odluče za gradnju fotonaponske elektrane. Dakle, za pripremu projekata građani od Varaždinske županije mogu dobiti do 5.000 kuna. To je suština ovoga o čemu mi ovdje danas govorimo - rekao je varaždinski župan.

Iako to nije obveza Varaždinske županije, cilj i želja je građane obavijestiti o mogućnostima sufinanciranja energetske obnove te im pomoći da se pripreme za natječaj Fonda i dobiju 60-postotno sufinanciranje.

– Obvezu nemamo, ali želimo potaknuti ljude da iskoriste mogućnost jer se radi o značajnom novcu - rekao je Čačić i dodao kako je u proračunu Varaždinske županije predviđena stavka za tu namjenu.

- Toliko koliko će biti zahtjeva, toliko će Varaždinska županija osigurati novaca jer smo jako zaintersirani da taj novac naši građani dobiju. S naših 2.500, odnosno 5.000 kuna građani će za energetsku obnovu kuća od Fonda moći dobiti između 50.000 do 60.000 kuna - najavio je Čačić koji očekuje da će interes građana biti kako velik, baš kao što je bio i za projekte fotonaponskih elektrana.

Javni poziv građanima za iskaz interesa za sufinanciranje troškova dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća na području Varaždinske županije u 2020. godini Županija je objavila danas, 20. svibnja.

- Pozivam građane da se jave s popisom onoga što žele napraviti. Od nas će dobiti popis ovlaštenih i certificiranih inženjera i graditeljskih kuća te mogu angažirati nekoga s tog popisa - rekao je Čačić. 

U Varaždinskoj županiji očekuju kako će Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je za tu namjenu osigurao ukupno 142 milijuna kuna biti raspisan u lipnju, dok bi prijave trebale započeti krajem ljeta.

- Fond ima nekoliko stotina milijuna kuna nepotrošenih sredstava, koji uplaćujemo svi mi građani Hrvatske kako bi se tim novcem plaćali projekti kojima se štedi energija te uvode energenti koji su obnovljivi. Odlučeno je da Fond ipak krene s natječajem od 142 milijuna kuna, očekujemo da će poziv objaviti do kraja lipnja, a krajem ljeta će građani podnositi prijave. Od ukupnih sredstava 20 posto će biti za ranjive skupine u riziku od energetskog siromaštva, a preostalih 80 posto je za sve građane koji su vlasnici obiteljskih kuća. Ranjivim skupinama Fond će sufinancirati troškove 100 posto. Svim ostalim građanima će se energetska obnova kuća sufinancirati sa 60 posto. To je ozbiljan novac i za građane važne stvari. Na kraju krajeva, ako se malo provezete po županijskim cestama vidjet ćete koliko naših kuća još nema fasadu, u kakvom su stanju prozori, a da ne govorimo o tome kakve su instalacije i grijanje - rekao je varaždinski župan.

Označeno u